Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam! Niewiem czy się ze mną zgodzicie ale z mojch obserwacji wynika że w większości gatunków pyszczaków z malawi typu, np. nimbochromis ,dimidiochromis jest mniej agresywna bez samic ,a samce gatunków typu, np. pseudotropheus zachowują się odpowiednią dla siebie agresją jak bez samic jak i z samicami:!: Czy się ze mną zgodzicie:?:

Posted

Kolejny raz w ankiecie pada pytanie na ktore nie wiadomo jak odpowiedziec... ludzie... jak juz cos takiego zamieszczacie to ulozcie sensownie pytanie i ewentualne odpowiedzi. Wystarczylo napisac " Czy samce są bardziej agresywne z samicami?" i byloby tak lub nie.

Posted

Przyczynami wystepowania agresji sa m.in. obrona terytorium, walka o samice etc.

Podajac przyklad juz zrobiles pewien blad, bo przeciwstawiles mbune - non-mbunie. O ile mbuna bedzie walczyc czy to z samiczkami, czy bez - bo walczy o teren, o tyle drapiezniki nie sa silnie przywiazane do konkretnego terytorium (oprocz okresu tarla) wiec i walczyc nie maja o co - w tym przypadku moga walczyc tylko o samiczke.

Wiec ta ankieta jest ciut chybiona. Ale moze sie myle ...

Posted

BTW. Pytanie przypomina mi pewien skecz:

- Marian, powiedz, ty mnie kochasz, czy ty mnie nie kochasz?

- No !