Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie. 2 tygodnie temu zmieniłem zbiornik ze 125L na 350L.

od początku wszystko jest tak jak być nie powinno...

około 100 litrów (może mniej) wody poszło ze starego baniaka do nowego. reszta, czyli około 200 litrów było odstane 24 godziny i przygotowane (popper ph 8,2) pod pyszczaki.

pierwsze 48 godzin było ładnie i czysto.

parametry wody były przyzwoite:

30.04.2015

PH 8

GH 5

KH 14

NH3 0,25

NO2 0

NO3 0

jednak po tym czasie w akwarium zaczęły dziać się zmiany.

woda robiła się mętna a na wszystkim co było pod woda zaczynał się pokazywać zielony nalot. do tego stopnia ze nawet we wlocie do kubełka "glony" obkleiły kulkę drastycznie zmniejszając przepływ wody.

kubełka nie chciałem czyścić przy przenoszeniu do nowego akwarium ale po tym wszystkim nie było już wyjścia...

po rozebraniu filtra okazało się ze wszystko było pokryte glonami i czymś podobnym jak śluz.

gąbki zostały wymienione na nowe, grys z 2 koszyczków tez był tym wszystkim pokryty, wiec został wypłukany we wodzie z akwarium. do pozostałych koszyczków zostało dosypane więcej grysu koralowego. teraz jest w 3 koszyczkach razem około 3kg.

wczoraj robiłem testy ponownie i znowu zaskoczenie.

13.05.2015

PH 8,2

GH 7

KH 16

NH3 1 !!!

NO2 0

NO3 0

wczoraj dodałem już preparat na zatrzymanie amoniaku a do filtra wewnętrznego dzisiaj napchałem waty akwarystycznej.

czy te moje problemy oznaczają ze akwarium przechodzi cykl dojrzewania?

szkoda tylko ze z pełną obsadą i martwię się tym wysokim amoniakiem.

pomocy.

Opublikowano
2 tygodnie temu zmieniłem zbiornik ze 125L na 350L.

od początku wszystko jest tak jak być nie powinno...

czy te moje problemy oznaczają ze akwarium przechodzi cykl dojrzewania?

szkoda tylko ze z pełną obsadą i martwię się tym wysokim amoniakiem.

pomocy.

no wszystko nie tak jak być powinno i

wszystko wskazuje że problemy dopiero przed tobą.

co się stało ze starą ceramiką ze starego baniaczka???

tego NH4 =1 mg/l to się nie obawiaj bo przy pH -8 wszystko zamienia się w nie zabójczy amoniak NH3 ale nie szkodliwy dla ryb jon amonowy NH4. Dopiero jak za ten amon wezmą się bakterie to NO2 może zabić ryby.

Gdzieś przy tej przeprowadzce zgubiłeś wszystkie bakterie nitryfikacyjne i to zupełnie - do końca bocykl azotowy rusza od samego początku.

Nie straszę ale musisz być przygotowany na ostrą walkę o ryby.

Czy dałeś bakterie teraz jeśli nie to jak najszybciej Seachem Stability albo Prodibio Biodigest i żadne inne a szczególnie z pożywką by ci nie sprzedali.

-- dołączony post:

Sorki za postbypost ale czas nagli a kolegę zatkało

Arku nie ruszaj tej wody w akwarium z narybkiem.!!! to może być ostatnia deska ratunku.

Podaj ile to litrów wody i jaka tam jest filtracja biologiczna

Opublikowano
co się stało ze starą ceramiką ze starego baniaczka???

ceramika od początku była zastąpiona grysem około 1,5 kg

a co do bakterii to dałem takie API quick start bo tylko do takich miałem dostęp.

Opublikowano
ceramika od początku była zastąpiona grysem około 1,5 kg

a co do bakterii to dałem takie API quick start bo tylko do takich miałem dostęp.

tak coś czułem - od samego początku nie tak.

Wyrzuciłeś najcenniejszą rzecz dla akwarysty - pracujące złoże biologiczne.

Więc baniak startuje od zera.

Mamy tylko 2-3 dni na reakcję.

Opisz wszystko o tym akwarium z narybkiem. pilne

coś ty chyba nie z Konina do nas piszesz?

Opublikowano
Opisz wszystko o tym akwarium z narybkiem. pilne

od 6 lat mieszkam w uk.

baniak z narybkiem

25L około 3miesiecy

ph 7,6

gh 8

kh 6

nh3/nh4 0,25

no2 2

no3 40

-- dołączony post:

Wyrzuciłeś najcenniejszą rzecz dla akwarysty - pracujące złoże biologiczne.

od momentu kupna filtra startowałem już z grysem

-- dołączony post:

to jak najszybciej Seachem Stability

już nabyłem nie było to wcale takie trudne- nowa dostawa w moim lokalnym akwarystycznym.

zastosowałem się do zaleceń i dałem dawkę na 280L bo mam trochę kamieni i 40kg piasku

Opublikowano
od 6 lat mieszkam w uk.

baniak z narybkiem

25L około 3miesiecy

nh3/nh4 0,25

no2 2

no3 40

od momentu kupna filtra startowałem już z grysem

Potwierdz że nie podałeś błędnie wyników z tego kotniczka:

Masz po 3 miesiącach tam takie parametry wody?

NH4 = 0,25 mg/l

NO2 = 2 mg/l :confused:

NO3 = 40 mg/l

Jaka jest w kotniku filtracja?

Jak duże i ile ryb pływa w dużym akwarium?

Opublikowano

Potwierdzam wyniki z kotnika.

Jest tam jakis chiński filterek 'sunsun' o przeplywie 700l/h według producenta. Ladnie wszystko zbiera i napowietrza.

Plywa tam okolo 30 rybek po okolo 2cm

W głównym 350L zbiorniku plywa okolo 20 ryb.

3 okolo 10-12 cm a reszta to podrostki od 5cm do max 7cm

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dokładnie tak jest jak mówisz. Ale to wynika z niewiedzy a nie z jakiejś technicznej nieudolności .
    • Spójrz ile jest tematów nowicjuszy w dziale Tło, podłoże, dekoracja gdzie porady dotyczące podniesienia aranżacji czy dołożenia większych głazów idą jak krew w piach. 
    • Dlatego jak nowicjusz chce stawiać akwa z naszym biotopem  to ma do poczytania tematy w dziale PODSTAWY . Wiem..nie każdy czyta. To po to ma forum aby pytać. Bartku..nie wiem czemu ustawienie aranżacji pod tafle jest niewykonalne dla nowicjusz. Chyba , że sam będzie to robić bez konsultacji. Ja jednak uważam , że Demasoni jest dla nowicjusza z naszym biotopem z zachowaniem warunków które wszyscy opisaliśmy. W końcu akwarysta to też człowiek myślący.
    • Dziękuję, właśnie go przejrzałem. 👍
    • @Andrzej Głuszyca moje pytanie jak najbardziej dotyczy ryb z naszego biotopu. Uważam, że jest mnóstwo gatunków, które w hodowli wymagają  niesamowitych operacji ze strony akwarysty. Wracając do tematu wątku, ja w swojej przygodzie z Malawi największe problemy miałem z Metriaclima Msobo Magunga. Z moich obserwacji wynikało, że ten gatunek po pierwsze jest bardzo delikatny i wybredny jeśli chodzi o żywienie a po drugie bardzo łatwo wywołać u niego stres, który później odbija się na zdrowiu. W pierwszym stadzie, które miałem, na bodajże 12 sztuk, 9 okazało się samcami. Sam początkowy etap wybarwiania przebiegał tak nerwowo, że nie udało mi się w żaden sposób tego okiełznać i z 12 sztuk została mi jedna samica i jeden samiec. Przy drugim podejściu miałem nieco więcej szczęścia i samic było tyle samo co samców, jednakże przy jakichś pracach porządkowych w zbiorniku tak zestresowało je moje grzebanie w baniaku (wcale nie jakieś intensywne), że przez 3 miesiące jak tylko podchodziłem do zbiornika to chowały się po kątach jakby miały jakąś traumę. Finalnie najlepiej funkcjonował mi o dziwo układ 3 Panów i 2 Panie. Panie miały względny spokój od natarczywych samców ponieważ Panowie większość energii pożytkowali na ustalanie kto będzie mógł spędzić czas z Panią. W każdym razie ten gatunek uważam za trudniejszy i wymagający większego zaangażowania ze strony akwarysty.
    • Podpięty. @Andrzej Głuszyca zgadzam się z tą teorią. Również uważam, że Malawi to jeden z najłatwiejszych biotopów. Ale jak w każdym biotopie mamy tu ryby "łatwe" i te bardziej wymagające i Demasoni należy właśnie do tej drugiej grupy. @SlavekG i @Gonera1992 ładnie wypunktowali wymagania, które dla nas "starych wyjadaczy" nie powinny stanowić problemu, ale dla nowicjusza już samo ułożenie aranżacji pod taflę wody jest niewykonalne. Dlatego w mojej opinii Demasoni nie powinno się polecać osobom na pierwsze akwarium Malawi.
    • Jeżeli do tego tła dasz przemyślane oświetlenie czyli takie aby było sporo po bokach półmroku  to będziesz miał bajkowe akwarium. Ciemne klimaty i kolory Twoich ryb będą cieszyć oczy.
    • @VrzechuBardzo ładnie to ująłeś i mam nadzieję , że Twoje pytanie dotyczy ryb z naszego biotopu a nie innych ryb , które wymagają czasami " skomplikowanych" choćby parametrów wody, które mogą sprawiać początkującemu akwaryście problemy. Powtórzę to co pisałem ja i inni koledzy włącznie z Tobą:   muszą być spełnione warunki siedliskowe ( obsada, aranż ) , żywieniowe no i odpowiednia wielkość akwarium . Często czytam na forum , że jakieś tam dwa czy nawet trzy gatunki można trzymać w akwarium np. 240 litrowym. Owszwm ..można. Ale my jednak mający jakieś doświadczenie zawsze polecamy większe i wtedy zaczynają się dyskusje ( zbędne) . W takich dyskusjach często brakuje argumentacji swoich racji. bo odpowiedź , że można trzymać czy nie można niczego nie tłumaczy. Uzasadnienie swoich wypowiedzi czasami wymaga czasu czy chęci bo pytania się powtarzają. Dlatego @Vrzechubardzo dobrze zrobiłeś zakładając ten temat. Proponuję aby Bartek @Bartek_Dego podwiesił i niech będzie widoczny. A tak na marginesie to w swoim życiu prowadziłem akwa które wymagały wiedzy wtedy niedostępnej w internecie bo go nie było. O "pyszczakach" nie myślałem . Ale właśnie z tego względu , że prowadzenie akwa z naszym biotopem jest bardzo łatwe ( moje zdanie) w porównaniu do innych , dlatego zdecydowałem się na ten biotop. Potem wróciłem do innych biotopów ale chyba wrócę jednak do Malawi.
    • @TomekTmoje pierwsze demonarium miało 240L, pływało w nim około 30 osobników. Nie było z nimi najmniejszych kłopotów, ale miały dużo kryjówek.  Jeśli masz do dyspozycji 420L spokojnie możesz startować z grupą demasoni. Później postaram się znaleźć parę fotek zbiornika 240L i 670L. 670L bylo bezpiaskowe, same kamienie. Na forum jest dokładny opis tego zbiornika pod tytułem Demonarium.   @Vrzechuw zasadzie tak, masz rację. Przykładem może być Flavus, ryba która odstrasza wiele osób ze wzgledu na swoj charakter. U mnie z powodzeniem plywaly w zbiorniku o podstawie 180x60cm. Byly dwa samce które podzieliły się zbiornikiem. Nie mialem z nimi najmniejszych kłopotów poza jedną sytuacja kiedy maingano chciał przejąć grotę flavusa i nie doczekał rana. Ale na pewne rzeczy nie mamy wpływu.
    • Dzięki @Andrzej Głuszyca, @Bartek_De, @SlavekG, @Gonera1992 za takie rzeczowe i obszerne spostrzeżenia dotyczące Chindongo Demasoni  Czy zgodzicie się z moją teorią, że wobec tego każda ryba nada się dla początkującego, o ile, i to jest najważniejsze, O ILE akwarysta zapozna się z jej wymaganiami siedliskowymi oraz żywieniowymi i spełni je w znakomitej większości? Wg mnie tak właśnie jest. Później dochodzi już kwestia charakteru konkretnych osobników. Chyba, że za początkującego akwarystę uznamy po prostu leniwego akwarystę, który dysponując jakimś akwarium i jakimś pokarmem wpuści do niego nieprzemyślaną wcześniej obsadę i zastanawia się dlaczego zbiornik "nie gra". 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.