Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie. 2 tygodnie temu zmieniłem zbiornik ze 125L na 350L.

od początku wszystko jest tak jak być nie powinno...

około 100 litrów (może mniej) wody poszło ze starego baniaka do nowego. reszta, czyli około 200 litrów było odstane 24 godziny i przygotowane (popper ph 8,2) pod pyszczaki.

pierwsze 48 godzin było ładnie i czysto.

parametry wody były przyzwoite:

30.04.2015

PH 8

GH 5

KH 14

NH3 0,25

NO2 0

NO3 0

jednak po tym czasie w akwarium zaczęły dziać się zmiany.

woda robiła się mętna a na wszystkim co było pod woda zaczynał się pokazywać zielony nalot. do tego stopnia ze nawet we wlocie do kubełka "glony" obkleiły kulkę drastycznie zmniejszając przepływ wody.

kubełka nie chciałem czyścić przy przenoszeniu do nowego akwarium ale po tym wszystkim nie było już wyjścia...

po rozebraniu filtra okazało się ze wszystko było pokryte glonami i czymś podobnym jak śluz.

gąbki zostały wymienione na nowe, grys z 2 koszyczków tez był tym wszystkim pokryty, wiec został wypłukany we wodzie z akwarium. do pozostałych koszyczków zostało dosypane więcej grysu koralowego. teraz jest w 3 koszyczkach razem około 3kg.

wczoraj robiłem testy ponownie i znowu zaskoczenie.

13.05.2015

PH 8,2

GH 7

KH 16

NH3 1 !!!

NO2 0

NO3 0

wczoraj dodałem już preparat na zatrzymanie amoniaku a do filtra wewnętrznego dzisiaj napchałem waty akwarystycznej.

czy te moje problemy oznaczają ze akwarium przechodzi cykl dojrzewania?

szkoda tylko ze z pełną obsadą i martwię się tym wysokim amoniakiem.

pomocy.

Opublikowano
2 tygodnie temu zmieniłem zbiornik ze 125L na 350L.

od początku wszystko jest tak jak być nie powinno...

czy te moje problemy oznaczają ze akwarium przechodzi cykl dojrzewania?

szkoda tylko ze z pełną obsadą i martwię się tym wysokim amoniakiem.

pomocy.

no wszystko nie tak jak być powinno i

wszystko wskazuje że problemy dopiero przed tobą.

co się stało ze starą ceramiką ze starego baniaczka???

tego NH4 =1 mg/l to się nie obawiaj bo przy pH -8 wszystko zamienia się w nie zabójczy amoniak NH3 ale nie szkodliwy dla ryb jon amonowy NH4. Dopiero jak za ten amon wezmą się bakterie to NO2 może zabić ryby.

Gdzieś przy tej przeprowadzce zgubiłeś wszystkie bakterie nitryfikacyjne i to zupełnie - do końca bocykl azotowy rusza od samego początku.

Nie straszę ale musisz być przygotowany na ostrą walkę o ryby.

Czy dałeś bakterie teraz jeśli nie to jak najszybciej Seachem Stability albo Prodibio Biodigest i żadne inne a szczególnie z pożywką by ci nie sprzedali.

-- dołączony post:

Sorki za postbypost ale czas nagli a kolegę zatkało

Arku nie ruszaj tej wody w akwarium z narybkiem.!!! to może być ostatnia deska ratunku.

Podaj ile to litrów wody i jaka tam jest filtracja biologiczna

Opublikowano
co się stało ze starą ceramiką ze starego baniaczka???

ceramika od początku była zastąpiona grysem około 1,5 kg

a co do bakterii to dałem takie API quick start bo tylko do takich miałem dostęp.

Opublikowano
ceramika od początku była zastąpiona grysem około 1,5 kg

a co do bakterii to dałem takie API quick start bo tylko do takich miałem dostęp.

tak coś czułem - od samego początku nie tak.

Wyrzuciłeś najcenniejszą rzecz dla akwarysty - pracujące złoże biologiczne.

Więc baniak startuje od zera.

Mamy tylko 2-3 dni na reakcję.

Opisz wszystko o tym akwarium z narybkiem. pilne

coś ty chyba nie z Konina do nas piszesz?

Opublikowano
Opisz wszystko o tym akwarium z narybkiem. pilne

od 6 lat mieszkam w uk.

baniak z narybkiem

25L około 3miesiecy

ph 7,6

gh 8

kh 6

nh3/nh4 0,25

no2 2

no3 40

-- dołączony post:

Wyrzuciłeś najcenniejszą rzecz dla akwarysty - pracujące złoże biologiczne.

od momentu kupna filtra startowałem już z grysem

-- dołączony post:

to jak najszybciej Seachem Stability

już nabyłem nie było to wcale takie trudne- nowa dostawa w moim lokalnym akwarystycznym.

zastosowałem się do zaleceń i dałem dawkę na 280L bo mam trochę kamieni i 40kg piasku

Opublikowano
od 6 lat mieszkam w uk.

baniak z narybkiem

25L około 3miesiecy

nh3/nh4 0,25

no2 2

no3 40

od momentu kupna filtra startowałem już z grysem

Potwierdz że nie podałeś błędnie wyników z tego kotniczka:

Masz po 3 miesiącach tam takie parametry wody?

NH4 = 0,25 mg/l

NO2 = 2 mg/l :confused:

NO3 = 40 mg/l

Jaka jest w kotniku filtracja?

Jak duże i ile ryb pływa w dużym akwarium?

Opublikowano

Potwierdzam wyniki z kotnika.

Jest tam jakis chiński filterek 'sunsun' o przeplywie 700l/h według producenta. Ladnie wszystko zbiera i napowietrza.

Plywa tam okolo 30 rybek po okolo 2cm

W głównym 350L zbiorniku plywa okolo 20 ryb.

3 okolo 10-12 cm a reszta to podrostki od 5cm do max 7cm

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Nie wiem jak to będzie przy power ledach.Miałem oświetlenie na modułach LED 8500k dodatkowo miałem białe było spoko oczywiście podłączone pod chiński sterownik zmierzchu i świtu. Potem chciałem mieć możliwość wykorzystania pełnej mocy sterownika i dałem moduły RGBW i byłem jeszcze bardziej zadowolony.Gdybym teraz ponownie robił oświetlenie to dałbym moduły RGBW i pobawił się ustawieniem ich na sterowniku.
    • Jak w temacie kupie Drapieżniki : Aristochromis christyi  Dimidiochromis compressiceps  fossorochromis rostratus  nimbochromis venustus  nimbochromis livingstonii  nimbochromis fuscotaeniatus  buccochromis rhoadesii yellow  / Buccochromis atritaeniatus  Exochochromis anagenys    
    • Walczyłem i ja z filmem na powierzchni ale w moim przypadku nie chciał zniknąć nawet gdy tafla wody była mocno wzburzona. Sprawę załatwił dopiero dołożony skimmer. Kupiłem używanego Eheima i sprawę rozwiązał w zasadzie po godzinie. Wracając jeszcze do falownika to obieg wody masz dookoła ale z tego co mi się wydaje to woda z falownika pchana po tylnej ścianie w lewo i woda z wylotu filtra pchana po przedniej ścianie w lewo zderzają się właśnie na lewej stronie zbiornika i wg mnie hamuje to dobrą cyrkulację. Jeśli chodzi o filtr to ja mając jeden kubełek kulki JBL Micromec zastąpiłbym kształtkami K1 a gąbki zostawił te które były w filtrze i to wszystko. Ewentualnie można byłoby kulki zastąpić gąbką ppi15. Można też nie robić nic 🙂 Tzn. jeśli biologia "hula" to nie ma podstaw żeby martwić się złożami filtracyjnymi.  Czy to co nie podoba Ci się w wodzie zbiornika to tylko ten film na powierzchni?
    • Dzięki za podpowiedź, ryb nie wiem dokładnie ile jest ale ok. 20 i mi się już wydawało, że za dużo, w sumie fajnie by było nie dokładać drugiego kubełka ale tyle się naczytałam, że stwierdziłam, że trzeba. Poprzestawiam wylot wody i falownik i zobaczę, woda nie jest zła - odchody tylko pojedyńcze większe gdzieś stoją natomiast na powierzchni jest jakby to nazwać biofilm ? ale delikatny dlatego wylot porusza taflą i falownik jest z drugiej strony aby był obieg wkoło ale zobaczę jak będzie jak poprzestawiam, natomiast nurtuje mnie zawartość kubełka, jeśli zostanę przy jednym czy zostawić tak jak jest oryginalnie czyli na dole kamyczki jbl micromec a reszta gąbki czy jednak coś zmienić a jeśli coś zmienić to bardzo proszę o łopatologiczne wskazówki co do którego kosza , będę wdzięczna bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    • Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
    • W pierwszej kolejności przełożyłbym falownik. Z tego co widzę jest teraz nad wlotem filtra skierowany wzdłuż tylnej ściany? Jeśli mnie oczy nie mylą. W takim ustawieniu tylko utrudnia zasysanie brudów. Ja bym do wstawił na lewą stronę i skierował w stronę filtra. Wg mnie słusznym ustawieniem byłoby skierowanie wylotu filtra tak aby woda odbijała się mniej więcej w połowie przedniej szyby. Tak odbita woda skierowałaby się w stronę lewego tylnego narożnika a tam dostałaby "kopa" od falownika który dopchałby ją do wlotu filtra. Na zdjęciach nie widać żeby obsada była jakaś liczna. Jeśli faktycznie tak jest to nie wiem czy w ogóle jest sens kupować drugi kubeł... Woda na zdjęciach też wygląda ładnie. Co dokładnie Ci w niej przeszkadza? Chodzi o wodę czy o odchody gdzieś na dnie?  Jeśli chodzi o media filtracyjne to ja stałem się jednak sceptykiem jeśli chodzi o ceramikę. Stawiam na gąbki i kształtki K1. 
    • To niebieskie oświetlenie jest tylko na środku jako wieczorne. Kupiłem moduły 6500k + do tego jeszcze 8500k. Zobaczymy co z tego będzie 
    • Jeśli już masz niebieskie podświetlenie, to dałbym wszystkie 6500K.
    • To może w takim razie spróbuję dać po 2 kabały na jedną lampę jeden kanał 6 diod 6.5 a drugi 9tyś k. Niebieski mam już realizowany na modułach LED 24v jako oświetlenie wieczorne tylko na środku. Niestety ale z power ledami jest ten problem, że bez zmiany napięcia każdy kanał musi mieć tą samą ilość diod. U mnie to jest po 6szt przy napięciu 24v i do tego pod każdy kanał driver 
    • W swoim akwarium miałem diody 6500k. Takie diody dają światło neutralne, najbardziej zbliżone do naturalnego. W takim świetle kolorystyka ryb też jest naturalna. Dla podkręcenia koloru niebieskiego i żółtego, pomarańczowego, czerwonego dodałem niebieskie i czerwone diody. Było ich mniej niż białych i miały tylko delikatnie podkreślić kolorystykę ryb nie zmieniając jej. Wiem, że funkcjonuje trend montowania zimnych diod powyżej 6500k, ale jak dla mnie kolorystyka ryb wygląda nienaturalnie, chociaż ryby niebieskie przy takim świetle wyglądają na pewno atrakcyjnie. Żółte i pomarańczowe czy czerwone niestety już nie. Polecam Ci te diody 6500K. Do tego dodaj te czerwone i niebieskie i powinieneś być zadowolony.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.