Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wyglada na przytkany. Zostawie chyba jak jest, na biologa da rade a bawic w odsylanie mi sie nie chce bo nie mam nic w zapasie.

Opublikowano
Kubel odpowietrzony, pomiar - 460 L/H czyli nic nie drgnelo nawet troche.

I dużo więcej nie wyciśniesz z tego kubełka. Nominalnie ma on 1000l/h ale to sama pompa , a gdzie jeszcze węże , podnoszenie wody na jakiś 1 metr plus wypełnione kosze. Zresztą większy przepływ nie potrzebny w biologu, mam podobny w 500l z mega ilością predatorów mocno brudzących wodę ( nh3/4)

Opublikowano

A niema przypatkiem w instrukcji obsługi ile ciągnie z całym majdanem, bo w jbl e1501 jest, 900 l po podpięciu wszystkiego .Wprowadzają w błąd celowo powinni pisać na pudełku ile pociągnie cały zestaw a nie pompa.

Opublikowano

Z jednej strony tak, a z drugiej wszystko zależy od tego jak bardzo wypchasz i jakim złożem, jakie długie i jak ułożone (skręcone) będą przewody, na jaką wysokość do akwarium pompa musi podnieść wodę. A tak podają nominalną wydajność pompy i mają czyste ręce. Choć uważam, ze powinni informować czytelnie informować że to wydajność pompy.

• 4 lata później...
Opublikowano

Ciekawe jak JBL oblicza tę wydajność po podłączeniu wszystkiego. Przecież wydajność takiego filtra akwariowego zależy od:

• jego zapchania
  • montażu prefiltra
  • zastosowanych wkładów
  • ilości wkładów
  • wysokości słupa wody do pokonania

Zatem jak ten JBL wylicza finalną wydajność filtra? Ciekawa sprawa. Nawet, jeśli by przyjąc zastosowanie wyłącznie medió załaczonych do filtra, to dalej pozostaje kwestia słupa wody. Jeśli filtr ma do wyciśnięcia wodę na wysokość dwóch metrów, to na pewno będzie miał niższą wydajność niż filtr, który jest w tym samym poziomie co tafla wody. To co piszę JBL jest dla mnie oszustwem.