Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam akwa 240l a w nim Saulosi 2+6 Yellowki 1+4 i L.trewavasae 1+3 wiem że małe akwarium dla kulfonów ale mam problem z oddaniem ich do sklepu wiec na razie zostają.

I teraz pytanie co dodać do tego myślałem nad jakaś cynotilapia, podobają mi się cobue ale jest problem z zakupem.

Opublikowano
Witam mam akwa 240l a w nim Saulosi 2+6 Yellowki 1+4 i L.trewavasae 1+3 wiem że małe akwarium dla kulfonów ale mam problem z oddaniem ich do sklepu wiec na razie zostają.

I teraz pytanie co dodać do tego myślałem nad jakaś cynotilapia, podobają mi się cobue ale jest problem z zakupem.

Nic a raczej zredukowac.

Opublikowano

Trewavasae to roślinożerca więc nie pasuje do Yellow żywieniowo, który jest mięsożercą. Zresztą kulfony są za duże na 240.

Co do Cobue to fajnie by pasowały gdybyś zlikwidował trewki. Z tego co wiem są do kupienia w Aquaafrica Gdańsk lub Fish_Magic Augustów.

Opublikowano

czy z saulosi może być tylko cynotilapia afra cobue czy jest jeszcze jakiś inny gatunek który by pasował żywieniowo?

A i jeszcze odnośnie kulfonów z tego co wyczytałem rosną niewiele większe niż rdzawe może się mylę ale 4 osobniki chyba dały by sobie rade w 240l

Opublikowano

Kulfon jest większy jakieś 5 cm od Rdzawego i zauważ też że nie pasuje żywieniowo do Yellow. Pewnie, że będzie pływał ale czy będzie się dobrze czuł tego niewiem. Jest sporo gatunków, które by pasowały żywieniowo do Saulosi np Cynotilapia Hara, Labidochromis Chisumulae, Rdzawy można wymieniać bardzo długo.

Opublikowano

A i jeszcze odnośnie kulfonów z tego co wyczytałem rosną niewiele większe niż rdzawe może się mylę ale 4 osobniki chyba dały by sobie rade w 240l

rosną dużo większe , nawet do 18 cm

Opublikowano

Miałem nochale i samiec miał na oko 15-16cm. Przy tych rozmiarach rewir jest odpowiednio duży. W tych okolicznościach w swoim akwarium mógłbyś trzymać dwa gatunki; trewki i np. jakieś tropheusy. Nochale nie są specjalnie agresywne, więc mniejsze, nawet bardziej agresywne rodzaje mogłyby zgrać się z nimi w twoim akwarium. To tyle jeśli chodzi o roślinożerców.

Do saulosi żeby nie było zbyt żółto (samice saulosi+yellow) mógłbyś dokupić np. cynotilapię harę gallireya reef (biały samiec i niebieskie samice) Ładnie to może się prezentować.

Opublikowano
W tych okolicznościach w swoim akwarium mógłbyś trzymać dwa gatunki; trewki i np. jakieś tropheusy.

Żaden labeo nie nadaje się do 240l. O dodaniu ryb z Tanganiki już nie wspomnę...

Bardzo zła propozycja obsady.