Mortis Opublikowano 2 Maja 2015 #1 Opublikowano 2 Maja 2015 Ze dwa tygodnie temu kupiłem samicę Saulosi. W poprzednim akwarium była żółta, i kiedy wrzuciłem do woreczka tam odrazu jej płetwa grzbietowa delikatnie zrobiła się czarna i wystąpiły ledwo widoczne pionowe pasy i tak pływa u mnie do tej pory. Od jakiegoś czasu pokryła się delikatnie jakby to nazwać brudem i tak się to utrzymuje. W pewnym momencie myślałem, że to może być samiec ale dziś zauważyłem, że inkubuje. Pozostałe cztery samice są jak cytrynki, a ta pływa taka brudna. Czy to oznacza, że jest mieszańcem lub bastardem?
adam17123 Opublikowano 2 Maja 2015 #2 Opublikowano 2 Maja 2015 Według mnie nie-samica dominująca czasami przybiera barwy "śledzia" sam miałem taki przypadek.Czasami nawet są podobne do zdominowanych samców.
Mortis Opublikowano 2 Maja 2015 Autor #3 Opublikowano 2 Maja 2015 Trochę to dziwne bo jest najnowszym mieszkańcem, a dwie samice są od niej większe.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 2 Maja 2015 #4 Opublikowano 2 Maja 2015 ...może to być samica która przybiera cechy samcze. Ale również może to być bastrad . Musisz dokładnie przyjrzeć się jej budowie..choćby pyskowi bo przy bastradach właśnie często pyski są trochę inne jak w " oryginałach".
Mortis Opublikowano 2 Maja 2015 Autor #5 Opublikowano 2 Maja 2015 Teraz to ikrę nosi to układu pyska dobrze nie ocenę ale wcześniej jak jej się przyglądałem to miała pod dolną wargą po obu stronach pyska mieniący się niebieski kolor jak ciała samców. To jest ledwo widoczne ale jest.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 2 Maja 2015 #7 Opublikowano 2 Maja 2015 ..jak masz chęć się pobawić to zajrzyj tutaj:) http://forum.klub-malawi.pl/plec-labidochromis-caeruleus-yellow-t17105p2.html .
krzysiutoja Opublikowano 2 Maja 2015 #9 Opublikowano 2 Maja 2015 Witam mam bardzo starą samicę trafiła do mnie całkiem nie dawno wygląda jak brzydki samiec obecnie inkubuje . Niestety stara mbuna nie jest najpiękniejsza
Andrzej Głuszyca Opublikowano 2 Maja 2015 #10 Opublikowano 2 Maja 2015 Niestety stara mbuna nie jest najpiękniejsza ..i to jest prawda:) Ja obecnie mam bardzo podobną sytuację..z tym ,że jestem pewny płci bo ...pozbyłem się samca saulosi i mam same samice. Ale jedna z nich jest dominatem i wygląda prawie jak samiec;) Póki nie zmienię akwa na większe ( w czerwcu) to obserwuję teraz ich zachowanie bez samca:)
Rekomendowane odpowiedzi