spiochu Opublikowano 21 Maja 2015 #81 Opublikowano 21 Maja 2015 Wiadomo, że nie wszystkie będą dobre. Wiadomo też, że akurat tu odwzorowanie kolorów będzie miało największe znaczenie. To nie zdjęcia z wakacji Wysłane z telefonu Cytuj
timi-akwaria.pro Opublikowano 23 Maja 2015 #82 Opublikowano 23 Maja 2015 Szczerze mówiąc to nie bardzo ufam jakości internetowych drukarni, ale widzę, że firma jest z Warszawy, więc zadzwonię tam jutro i dowiem się szczegółów, ewentualnie podjadę. Zaskakuje mnie niska cena przy tak niedużym nakładzie, oczywiście pozytywnie zaskakuje. Byłem dzisiaj w drukarni w której drukowany był katalog produktowy hurtowni, przygotowany przeze mnie. Przy 200szt. koszt by był 1700zł. Jutro dowiem się ile by to kosztowało przy 50szt. Ja dostałem taką wycenę ze "swojej" drukarni (oczywiście bez składu): 50 szt - 560 zł 100 szt. - 1050 zł 200 szt - 1700 zł Ceny netto. Zlecenie składu bardzo zawyża koszty i wychodzi podobnie jak u Ciebie: 50 egz. - 2258,5 100 egz. - 2644 200 egz. - 3300 Również netto. Przydałby się jakiś społecznik, który by to poskładał Cytuj
yaro Opublikowano 23 Maja 2015 #83 Opublikowano 23 Maja 2015 Jest parę programów do składu tekstu, jak by ktoś potrafił to by rzeczywiście wyszło tanio. Cytuj
pozner Opublikowano 23 Maja 2015 #84 Opublikowano 23 Maja 2015 Sprawa wygląda następująco, Są dwa, podstawowe, rodzaje druku: cyfrowy i offset. Przy małych nakładach (50szt.) bardziej opłaca się cyfra. Cena za takie czasopismo wychodzi ok. 10zł. brutto i jest stała, bez względu na ilość. Przy dużych nakładach (już 200szt.) zaczyna bardziej opłacać się offset, gdyż koszt samego druku offsetowego jest niższy od cyfrowego. Cenę przy małym nakładzie znacznie podnosi skład, ale skład drukarski, nie skład tekstu (typografia). Skład drukarski polega na przygotowaniu matrycy aluminiowej dla konkretnego zamówienia. Jest to czaso i materiałochłonne. Nie jestem drukarzem, nie pracuję w poligrafii, ale tak to w/g mnie z grubsza wygląda. Moją uwagę zwrócił link spiocha. Moja wina, że nie byłem dostatecznie dociekliwy, ale do tej pory projektowałem i przygotowywałem materiały do druku. Jaką metodą były drukowane mnie już nie interesowało. Dodam, że jakość druku cyfrowego może być gorsza od offsetu, ale praktycznie, przy obecnej klasie drukarek cyfrowych, różnica dla zwykłego zjadacza chleba jest niedostrzegalna. Podsumowując, koszt pisma "cyfrowego" (50szt.) to ok. 10zł. brutto, koszt pisma "offsetowego" (200szt.) też 0k. 9-10zł. za szt. Tutaj czym więcej, tym taniej. Oczywiście doszły by jeszcze koszty wysyłki. Dzwoniłem do drukarni z linku spiocha, cena taka jak w kalkulatorze na stronie. W razie wątpliwości mogę podjechać, mam ją na miejscu. W poniedziałek mam dostać odpowiedź od drukarni offsetowej (tej gdzie 200szt. kosztuje brutto 1700zł.) ile kosztowałoby 50szt. Tak czy siak ankieta powinna być powtórzona z pytaniami, czy chcesz pismo za 10zł, czy nie chcesz wcale? Dostałem odpowiedź z drukarni offsetowej, 50szt. kosztowałoby 1360zł. brutto. Cytuj
Dario1906 Opublikowano 25 Maja 2015 #85 Opublikowano 25 Maja 2015 Dostałem odpowiedź z drukarni offsetowej, 50szt. kosztowałoby 1360zł. brutto. Cena za sztukę przyzwoita Cytuj
harisimi Opublikowano 25 Maja 2015 Autor #86 Opublikowano 25 Maja 2015 Pozner zrób ankietę to będziemy wiedzieć na czym stoimy. No i teraz pytanie . Kto deklaruje się napisać coś do tej gazety ? Ja od siebie mogę dać max. 2 artykuły. Kto jeszcze i co chciałby napisać ... piszcie jeśli wolicie na PW, bo na razie nie ma sensu tego ogłaszać jako sfinalizowanego. Kto da fotografie ? 3 Cytuj
tom77 Opublikowano 25 Maja 2015 #87 Opublikowano 25 Maja 2015 Może przestań nazywać to gazetą, gdyż brzmi to mało atrakcyjnie i mija się z prawdą. Formą i wydaniem będzie przypominać czasopismo. Kto deklaruje się napisać coś do tej gazety ? Do czasopisma chętnie coś napiszę, ale żeby być w pełni odpowiedzialnym:), to nie wiem czy będzie się nadawało. Mogę też obiecać, że nie dam żadnych fotografii. Sam bym je "zorganizował" "po ludziach", ale zgodnie z prawdą, nie jestem tego pewny. PS. Będzie dobrze:) 3 Cytuj
crav Opublikowano 25 Maja 2015 #88 Opublikowano 25 Maja 2015 mogę coś napisać o różnicach wf i fxx i dać zdjęcia... coś kiedyś zacząłem... 3 Cytuj
pozner Opublikowano 25 Maja 2015 #89 Opublikowano 25 Maja 2015 Ankietę jak najbardziej trzeba zrobić, ale myślę, że powinno się to odbyć na końcu i być jednocześnie imienną deklaracją/akceptacją. Jak widać ok.50 chętnych już jest, więc chyba można zacząć prace nad pismem. Pytanie, co ma się znaleźć w nim, musi to stanowić jakąś logiczną całość. To też może mieć wpływ na wynik ankiety. Piszcie propozycje. Myślę, że ułożymy to w atrakcyjną całość. Będzie to zarazem wskazówką dla ewentualnych autorów, czy też tych, którzy będą przygotowywać materiały. W takim razie zacznę może tą dyskusję. Harisimi zaoferował 2 artykuły, Tomek (tom77) też się zaoferował (nawet domyślam się jaki będzie temat ) crav jak widzę też. Może ktoś jeszcze coś ciekawego napisze. Myślę, że w tym pierwszym numerze powinny znaleźć się też opisy: 1) trzech podstawowych grup (mbuna, non-mbuna, predatory) 2) jakie warunki techniczne i jak powinno być zaaranżowane akwarium dla mbuny i non-mbuny, 3) opis macierzystego habitatu, jeziora Malawi. Wszystko wzbogacone zdjęciami i podane w atrakcyjnej, przystępnej formie, bez nadmiernego zagłębiania się w techniczno-biologiczno-chemiczne zawiłości. Mogłaby się też znaleźć wkładka, plakat (dowiem się o cenę) 3 Cytuj
tom77 Opublikowano 25 Maja 2015 #90 Opublikowano 25 Maja 2015 Może ktoś jeszcze coś ciekawego napisze. (...................) bez nadmiernego zagłębiania się w techniczno-biologiczno-chemiczne zawiłości. Patrząc na popularność Działów "okołotechnicznych" i wątków Kolegi deccorativo.............................................................................. Marzą mi się gotowe patenty dla "zdolnych inaczej" (np dla mnie) - to byłby realny magnes. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi