Skocz do zawartości

Utrzymanie parametrow wody w akwarium z rybami Pelvicachromis pulcher

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na szczęście z wpisu autora wątku wynika, że planuje umieścić każdy z gatunków w osobnych zbiornikach (choć brakuje informacji w jakiej wielkości zbiornikach miałyby pływać te ryby, co jest również niezmiernie ważne) - gdyby chciał umieścić łącznie Neolamprologus brichardi ( para ) , Labidochromis caeruleus 1+3 , Metriaclima callainos 1+3 lub Pseudotropheus demasoni 1+3 to nie tylko agresja byłaby problemem......

Zbiorniki maja 91.5 cm dlugosci x 40 cm szerokosci - Obraz dna... Wysokosc plus minus 30cm . Nie napisze dokladnie wysokosci gdyz nie posiadam wymiaru przy sobie.

(Oczywiscie ze obsady beda w roznych zbiornikach ... )

Prosze zwrocic uwage na pytanie , nie wciagac roznych tematow a sugerowac sie tym aby odpowiedziec jak najbardziej dokladnie na pytanie.

A wiec wracajac " filtr mechaniczny i najlepsze warunki wody" .

Bardzo prosze skupic sie na tym o co pytam. Mozna wyciagac wnioski na podstawie roznych gatunkow ryb. (Zbiornik w wielkosci ktory podalem powyzej).

Jeszcze raz nadmienie , wiem jak to wszystko wyglada w zbiorniku z dwoma filtrami mechaniczny oraz biologiczny posiadajac ryby z roznych biotopow. ( oczywiscie nie chodowane z soba w jednym zbiorniku ).

Intreseuje mnie informacje aby w zbiorniku byl tylko filtr mechaniczny ( wiecej w temacie ) i utrzymanie odpowiedniej jakosci wody. PH , No3 itd ...

Dzieki

-- dołączony post:

Ciężko mi powiedzieć, o co tak naprawdę chodzi autorowi wątku, ponieważ - przynajmniej moim zdaniem - formułuje swoje wypowiedzi w sposób dość chaotyczny (temat rozpoczął się od zapytania w sprawie filtracji dla barwniaków, a później dyskusja przeszła na ryby z biotopu Tanganika i Malawi ;-) ), natomiast czytając Twoje wpisy odnoszę wrażenie, że polecasz - delikatnie mówiąc - dziwne konfiguracje obsad ;-)

Nie czuję się Edkiem Koningsem, choć niektórzy w tym tygodniu próbowali mnie porówywnać do Boga ;-), ale w trosce o użytkowników forum pozwalam sobie reagować na Twoje wpisy, które mogą zostać opatrznie zrozumiane przez osoby, zwłaszcza te, które są na starcie przygody z akwarystyką. To naprawdę nic osobistego ;-)

-- dołączony post:

Chociażby z tego względu:

Moderatorzy zazwyczaj uznaja opis postu za " chaotyczny ". Mysle ze powinno sie cztac temat a nie poszczegone watki innych uzytkownikow....... Nie chce rozdrabniac sie za bardzo , dlatego zapytalem podajac przyklad gatunku ryby oraz dodalem w 2gim poscie inne przyklady. Glownie chodzi o to abym mogl sie dowiedziec " jak utrzymac najlepsza kondycje wody " uzywajac tylko i wylacznie filtra mechanicznego."

Opublikowano
natomiast czytając Twoje wpisy odnoszę wrażenie, że polecasz - delikatnie mówiąc - dziwne konfiguracje obsad ;-)

Nie czuję się Edkiem Koningsem, choć niektórzy w tym tygodniu próbowali mnie porówywnać do Boga ;-), ale w trosce o użytkowników forum pozwalam sobie reagować na Twoje wpisy, które mogą zostać opatrznie zrozumiane przez osoby, zwłaszcza te, które są na starcie przygody z akwarystyką. To naprawdę nic osobistego ;-)

sorry za off top, ale proszę czytaj ze zrozumieniem, bo ja tu żadnej konfiguracji obsady nikomu nie proponowałem

Z N.brichardi i L.caeruleus , nie powinno być problemu , z pozostałymi dwoma mogą być ze względu na agresję , więc może być róznie.... co do wody, to przy podmianie ok 1/4 raz w tygodniu, nie przekarmianiu ryb i dbaniu o czystość powinno być też ok.

to było tylko odpowiedz na propozycję kolegi MavNZ , czy z taką obsadą wydoli filtracja tylko na mechaniku, przy okazji nawet zaznaczyłem, że z Metraclima i Demasoni mogą być problemy, gdzie tu jakaś moja propozycja .... więc dobrze, że to tylko Twoje wrażenie :-?

Opublikowano
Stała podmiana wody o ile masz taką możliwość.

A co z bakteriami ktore usuwaja resztki jedzenia, odchody itd ... ? Filtr jest tylko mechaniczny, brak biologicznego. Wiec moze powinienem stosowac takie srodki ?

Pozdrawiam , dzieki za odpowiedzi.

Opublikowano

Mam akwarium 300 litrów, w którym pracują dwa filtry gąbkowe E-JET 104 zasilane napowietrzaczem.

W akwarium jest podłoże ( 0,5 cm ) z drobnego żwirku ( 0,4-0,8 ) i bardzo dużo narybku pyszczakowego ( 1-2 cm ).

Karmienie: kilka razy w ciągu dnia i bardzo małymi porcjami.

Raz w tygodniu czyszczę gąbki i dwa razy w tygodniu podmieniam wodę.

Ryby rosną "jak na drożdżach", więc warunki muszą być w porządku.

Jeżeli u siebie masz grubszą warstwę podłoża, to jeszcze lepiej ( więcej flory bakteryjnej ).

Odmulaj systematycznie dno - polecam odmulacz sery - podmieniaj często wodę i sądzę, że powinno wystarczyć.

Stała podmiana byłaby rewelacją.

Bakterii żadnych nie stosuję.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.