Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam akwarystą jestem dość dobrym lecz w Malawi nie mam w ogóle doświadczenia Mam miejsce na 500 l mam problem z obsadą gatunki które mi się podobają to :

Pyszczak acei

Pyszczak Żółty

Pyszczak Zebra Red

Pyszczak Saulosi

Z tego co udało mi się wyczytać gatunki były by zgodne ze sobą

Opublikowano

Witaj, na forum przyjęło się, że używamy nazw łacińskich, a więc Pseudotropheus Acei, Labidochromis Caeruleus Yellow, Metriaclima Estherae Red Red i Pseudotropheus Saulosi ;) pasować może i pasują, ale zastanów się, czy nie będziesz miał za dużo ciepłych odcieni w akwarium. Może zamiast Saulosi pomyśl nad Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano...

Opublikowano

Będę pamiętał o nazywaniu ryb nazwami łacińskimi :) Rzeczywiście lepiej Saolusi zamienić na Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano. Aha i jeszcze w jakich ilościach trzymać te rybki.

Opublikowano

Ja bym Ci radził trzymać w układach jednosamcowych czyli 1+4 z każdego z tych gatunków, tak żeby wyszło Ci około 20 ryb. Oczywiście na początek musisz kupić więcej młodych żeby możliwe było dobranie haremów i potem zredukować obsadę do tych docelowych liczb.

Opublikowano

Jak rozpoznać dobrany harem ?

Rozumiem że zredukować znaczy oddać inne osobniki. Z tym będzie chyba problem bo u mnie w mieście żaden zoologiczny nie przyjmuje ryb

Opublikowano

Tak naprawdę żeby mieć 100% pewność musisz zaobserwować, która ryba jest dominującym samcem, i które samice inkubują ikrę, w Twoim przypadku będzie wyjątkowo trudno bo wybrałeś gatunki monomorficzne, czyli takie, u których nie ma różnicy między samcami i samicami :P Jeśli żaden sklep nie przyjmuje ryb może zarazisz kogoś ze znajomych akwarystyką i będziesz miał komu oddać ryby ;) Możesz też jeszcze kupić podrośnięte osobniki, u których można już potwierdzić płeć i pozbywasz się problemu redukcji bo kupujesz docelową ilość, ale wtedy omija Cię przyjemność obserwacji tego, jak Twoje ryby dorastają i jakie są ich zachowania od najmniejszych rozmiarów... Polecam zakupy w renomowanych hodowlach, a nie byle zoologach, masz pewność tego co dostajesz.

Opublikowano

Hmm... Może nie znajomi ale znam kilka ludzi którzy mają akwarium w moim mieście.

Myślę że na początku kupił bym docelową ilość. A jak nabiorę doświadczeń z Malawi będę się bawił w kupowanie małych a następnie dobierania haremów :)