Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam uzupelniam wlasnie wklady w filtrze jbl e901.

Powiedzcie mi proszę czy taki układ może być czy np w koszu nr 2 dać też ceramiki.

Aaa i czy czasem nie mam jej za mało w koszu nr 3 i 4 (po 500g)

Powinno być ok tak jak masz teraz...

Osobiście to ja dałbym ceramikę tylko do jednego kosza,reszta gąbki + ewentualnie watolina

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ja bym proponował jeden kosz ceramiki a do reszty gąbki+włókninę... Sam posiadam taki sam baniak jak ty i ten układ złoży w kubełku sprawdza się w 100%... Oczywiście sam mam prefiltr na zasysie i tobie też proponuje go zastosować...

Nie bardzo widzę sens w dawaniu watoliny do kubła z prefiltrem, z czasem będziesz musiał ją wywalić bo się zasyfi i stłumi przepływ. Gąbki to dobre medium dla bakterii ale również się zapycha w przeciwieństwie do ceramiki.

Opublikowano
Nie bardzo widzę sens w dawaniu watoliny do kubła z prefiltrem, z czasem będziesz musiał ją wywalić bo się zasyfi i stłumi przepływ. Gąbki to dobre medium dla bakterii ale również się zapycha w przeciwieństwie do ceramiki.

Tak jak napisałem że ewentualnie może watolinę dać,ale też wcale nie musi ;) ...

Ja osobiście mam w swoim kubełku w jednym koszu ceramikę,reszta to gąbki+watolina i żadnego spadku przepływu nie zauważyłem,dodatkowo mam na wlocie gąbkę jako prefiltr...Kubełka czyszczę co 4-5 miesięcy,i wkłady nie są jakoś bardzo zasyfione...

Opublikowano
Ja osobiście mam w swoim kubełku w jednym koszu ceramikę,reszta to gąbki+watolina i żadnego spadku przepływu nie zauważyłem,dodatkowo mam na wlocie gąbkę jako prefiltr...Kubełka czyszczę co 4-5 miesięcy,i wkłady nie są jakoś bardzo zasyfione...
To właśnie dzięki prefiltrowi, bez niego czyściłbyś znacznie częściej a watolina byłaby nieźle zasyfiona. Teraz skoro się nie zabrudza to po kiego ją pakować ;) to stricte wkład mechaniczny.
Opublikowano
To właśnie dzięki prefiltrowi, bez niego czyściłbyś znacznie częściej a watolina byłaby nieźle zasyfiona. Teraz skoro się nie zabrudza to po kiego ją pakować ;) to stricte wkład mechaniczny.

Watolinę włożyłem dla lepszej klarowności wody,zauważyłem że jest zdecydowana poprawa z nią niż bez niej...Oczywiście zgodzę się że bez prefiltra nie było by tak kolorowo i zapewne częściej bym kubełka otwierał ;) ...

Ogólnie nie mam powodów do narzekań :)

Opublikowano

Hej

Ja mam taki sam filtr nowy. Na samym dole jest ceramika JBL oryginalna która była w zestawie. Dwa środkowe kosze mam wypchane Matrixem Seachema łącznie około 1 litra a na samej górze są gąbki i u mnie od roku jest ok.