Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarystyką zajmuję się około 8 lat.

Moje pierwsze akwarium to pojemność 8L (malawi) :D

Dostałem je od koleżanki, która trzymała w nim dwie duże rybki nieznanej mi nazwy (potem się okazało, ze były to 2 samiczki red red :D

Wpuściłem do nich bojownika, który szybko stracił płetwy, więc oddałem pyszczaki do sklepu, pani wtedy nie chciała ich zabrać, bo kto by tych ryb pyszczków nie kupił to zaraz chce oddawać:D

Potem miałem 65L roslinne, a nastepnie 108L z którego teraz zrobiłem kotnik dla małych pyszczków lub zrobie z niego dom dla Saulosi.

Akwa:

108l (75x36x40)

szkło 6mm

Oświetlenie:

Belka hagen glo 2x24w (używam 1x power glo)

Podłoże:

Piasek kwarcowy (0,5-1,2mm)

Dekoracje:

Wapienie, koralowiec morski, coś ala serpentynit(znalazłem na rzeką)

Ogrzewanie:

Tetra tec ht 150W (temp 25stopni)

Filtracja:

Aquael turbo filter 500l/h (ceramika+gąbka niestandardowa)

Obsada (wszystko młode)

Saulosi coral, zebra maison reef, acei, brzanka titeya, 2 slimaki ampularia, 4 slimaki military helmet.

Rosliny:

kryptokotyna karbowana, nurzaniec gigantea, nurzaniec valisneria, jakies pozostałosci kryptokoryn

73948122511117716559.jpg

99203651057218566365.jpg

44581801792372397939.jpg

Opublikowano

Obecna obsada Out i widzę tam mały domek dla Saulosi 1+3 (1 samiec 3 samice). Będzie niebiesko i żółto więc całkiem ładnie. Koniecznie oddaj obecną obsadę i postaraj się o około 8-10 małych Saulosi.

Opublikowano

oczywiście nie mam zamiaru trzymać tej obsady w 108L, to sa małe rybki kupione do większego baniaka, ale póki małe to są tu, ale i tak je sprzedaję, bo do nowego 240L i tak sie nie będą nadają.

A jak radzicie aranż zostawić czy wywalić wapienie i donieść tych ciemniejszych kamieni, bo u mnie nad rzeką ich dużo.