Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dla mnie szybki wzrost nie jest wskazany ryby to nie tuczniki czy brojlery ;). Wiadomo też że, każda ryba rośnie w swoim tempie, nieraz osobniki z jednego miotu mają spore różnice w wielkości.

Opublikowano

Dokładnie tak. Nie ma co sypać pokarmu bo ryby nie rosną. Głodna ryba zdrowa ryba i lepiej niech rośnie wolniej ale za to zdrowo. Poczekaj 2 lata i będziesz widział czy ryby rosną czy nie. Moja nowa obsada ruszyła z kopyta po blisko 6-ciu miesiącach.

Opublikowano
Wydaje mi się że najdłużej rosną do ok 5cm, a potem to już idzie z kopyta.

Mam dokładnie przeciwne obserwacje. Z poczatku ryby rosną szybko, a z wiekiem ten wzrost jest coraz mniejszy. W wieku 6-7 lat rosną już tak wolno, że trudno zweryfikować to twierdzenie, że rosną całe życie. Na tempo wzrostu ma wpływ nie tylko wielkośc karmienia, ale też chmmm... warunki środowiskowe, czy też jakość "genetyczna" ryb i pochodzenie ryb. Odłów zazwyczaj urośnie mniejszy, niż ryba wychowana w akwarium. Z drugiej strony Fxxx zazwyczaj urośnie mniejszy niż np. F1, mogą też występować duże różnice w wielkości ryb z jednego miotu. No i już ostatnia sprawa - samce rosną szybciej niż samice. Jak się cieszysz, że z 10 ryb 9 rośnie bardzo szybko, a martwisz tą jedną rosnącą wolniej, to za jakiś czas możesz się zdziwić, bo okaże się że masz dziewięć samców i jedną samicę;)

Opublikowano

Miałem taki przypadek, że na osiem Msobo trafiłem osiem samców i trzy urosły i wybarwił się szybko reszta była brązowa i dużo mniejsza. To w takim razie nie każdy samiec rośnie szybko. Pewnie też ma wpływ środowisko, w którym przebywają, bo w międzyczasie wybarwił się i urósł samiec L. Hongi i Saulosi. Dominacja silniejszych ryb zmusiła w jakimś stopniu słabsze Msobo do kamuflażu.