Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie po jakim czasie ryby osiągają pełny wzrost. Np; zakupiłem ryby C. Hara wzrostu 3-5 cm i jak długo będę czekał na to kiedy osiągną pełnię wzrostu?

Opublikowano

Ryby rosną najintensywniej w pierwszym roku, później ich wzrost zwalnia (ryba rośnie całe życie). Tak na oko po 1,5 roku twoje hary powinny mieć ok 4/5 całkowitej długości. IMHO im ryba mniejsza tym szybciej osiąga ten rozmiar. Oczywiście wiele zależy od warunków i karmienia.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jeżeli wydaje Ci się, że Twoje ryby rosną za wolno to zwiększ dawkę karmy lub karm częściej. Jeżeli zaczną się robić grube to znaczy że przesadziłeś i racje należy trochę zmniejszyć.

Opublikowano

Miałem C. Harę ponad rok w swoim akwarium i nie dorastała ona do pięt (wzrostem) do C. Hary, którą widywałem u Pana Marcina w Malawianie. Śmiem twierdzić, że potrzeba dobrych dwóch lat aby ryba osiągnęła wymiary zbliżone do tych podawanych na forach.

Niedawno też widziałem Red Redy w sklepie w Rzeszowie. Myślałem, że moje były już duże... Osobniki, które widziałem miały około 5 lat według sprzedawcy i wierz mi, że nie widziałem takiej ryby u siebie w akwarium nawet po 2 latach. Może pół z tego miały moje redy. Oczywiście wpływ na to zapewne ma dieta i wielkość zbiornika ale mimo wszystko uważam, że 2 lata to minimum.

Opublikowano
Jeżeli wydaje Ci się, że Twoje ryby rosną za wolno to zwiększ dawkę karmy lub karm częściej. Jeżeli zaczną się robić grube to znaczy że przesadziłeś i racje należy trochę zmniejszyć.

Kurde Marku, Twoja wypowiedź zasiała u mnie ziarenko niepewności

Opublikowano

Mi wydawało się że moje ryby pomału rosną i zwiększyłem porcję. Teraz wzrost jest zadowalający. Samiec hary jest już wielkości samicy saulosi. Niestety coś za coś, samcowi saulosi się zdeka przytyło.