Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Po około 4 miesiącach analizowania forum i wielu pytaniach w różnych wątkach moje akwarium zapełnione zostało wodą w sobotę do 3/4 pojemności, a w niedzielę uzupełniłem do pełna.

Akwarium: 100x35x40 - 140l -> 118l netto

Podłoże - piasek kreisel

Tło - płyta hips czarna matowa 1mm

Dekoracje - serpentynit 30kg

Pokrywa DIY - spienione pvc oklejone matową czarną okleiną

Oświetlenie LED - 7 x LG 5050 białych zimnych + 5 Samsung 5060 niebieskich na belce z tunelu kablowego

Filtracja:

biolog - UNIMAX 250 - wata sery -> 4l grysu koralowego 10-15mm -> 1l lawy wulkanicznej na wlocie założona gęsta gąbka

mechanik - circulator 2000 (buczy bardzo z 3m go słychać - więc idzie na gwarancję)

Obsada:

15szt. młodych Pseudotropheus Saulosi (po ustabilizowaniu się akwa)

Podam parametry kranówki:

KH 10

GH 14

PH 7,8

NO2 0

NO3 0

Dzisiaj po ustabilizowaniu się temperatury na ok 26stopni dodałem 50ml Bionitrivec'u Sery i wieczorem przeprowadziłem pomiar wody:

PH 8

NH3 1

NO2 0,025

NO3 0

Ile dni poczekać teraz zanim zrobię kolejne pomiary?:)

Opublikowano

Pomiary rób przy świetle dziennym w miarę możliwości bo sztuczne będzie Ci przekłamywało wyniki. Kolejne testy zrób za kilka dni do tygodnia, nie ma sensu ich robić codziennie ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nauka w las nie poszła i wystartowałeś pięknie. Teraz tylko cierpliwość i będzie to jeden z ładniejszych startów jakie się widzi. Testy tak jak pisał kolega wyżej - raz na tydzień. Gratuluję i jeszcze raz cierpliwości życzę.

Opublikowano

Po tygodniu

PH 7,8

NH3 0

NO2 0,2

NO3 10

Takie mam w tym momencie wyniki

Po 3 tygodniach wyparowało mi około 3 cm wody w baniaku i zrobiłem dolewkę ok 8%

wyniki:

PH 7,8

NH3 0

NO2 0

NO3 15

Co dalej?:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przepraszam za post pod postem, ale czy otrzymam jakieś sugestie odnośnie obecnego stanu mojego akwarium? Chciałbym na starcie uniknąć jakieś niepotrzebnej ingerencji w dojrzewanie akwa :)

Opublikowano

Jak edytujesz post to nie pojawia się powiadomienie o żadnym nowym, może stąd brak reakcji, bez nerwów ;) jeśli masz takie wyniki po 3 tygodniach to wygląda na to, że możesz zamawiać ryby...

Opublikowano
Wygląda na to że cykl ruszył. Faktycznie przy aktualizacji postu nie było wiadomości o nowej treści.

Cykl ruszył? Moim zdaniem się zamknął.

-- dołączony post:

Filtracja:

mechanik - circulator 2000 (buczy bardzo z 3m go słychać - więc idzie na gwarancję)

Wysłałeś ten cyrkulator na gwarancje ?

Opublikowano

Aquaela wyślę w tym tygodniu bo ostatnio miałem za dużo pracy w pracy i nie mogłem wszystkiego dopilnować.

Czy zamawiać już ryby?

Czy akwarium da radę bez mechanika przez tydzień/dwa ?