Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Zgodnie ze sugestiami Administracji zakładam osobny temat odnośnie obsady w moim baniaku. Wrzucenie samej fotki i innym wątku wywołało w moim odczuciu pewien niesmak u kilku osób. Zatem powiedzcie mi moi drodzy co jest na rzeczy, w którym momencie sprofanowałem swój biotop. Jako, iż raczkuję z Malawi bardzo liczę na Wasze opinie, rady i każdą krytykę. Proszę o rzut oka na zdjęcie i lawinę wypowiedzi ;)

post-16022-14695722063798_thumb.jpg

Opublikowano

Oj tam... tragedii nie ma. Spójrz na mój pierwszy baniak i napisz, czy czegoś Ci on nie przypomina. Pamiętaj, że wystrój to sprawa gustu a wystrój jeszcze 10 razy zmienisz zanim dojdziesz do czegoś upragnionego.

Co jednak jest do poprawy to ewidentnie obsada bo masz tam straszny mix i zdecydowanie za dużo jak na ten litraż. W opisie masz akwarium 160l i obsada 3+6 Saulosi. Na zdjęciu widać zupełnie co innego więc co ja proponuję to pozbyć się wszystkiego prócz Saulosi i dokupić kilka maluchów tego gatunku w celu dobrania haremów. Dla pewności napisz jeszcze jakie masz to akwarium (wymiary) i będziemy coś kombinowali.

post-10842-14695722131875_thumb.jpg

Opublikowano

Trafnie ujęte. Wystrój zaplanowałem na własny smak i mnie satysfakcjonuje. Chciałbym jedynie zaciemnić tył zbiornika i uzyskać efekt czarnego, mrocznego tła. Obsada prawdopodobnie ulegnie samoredukcji.

Opublikowano

Tu macie wszystko http://forum.klub-malawi.pl/malawi-160-t25174p2.html

Niestety nie zwróciłem tam uwagi na litraż i wymiary akwarium. Nie uzyskasz tu akceptacji dla mieszania biotopów. Mi osobiście to nie przeszkadza, jeśli nie ma konfliktu żywieniowo-bytowego, ale to jest tylko moja prywatna opinia. Biorąc pod uwagę wielkość twojego akwarium zostaw w nim tylko saulosi. Jeśli jest tak, że masz 3+6, to zostaw sobie 2 samce i nie pisz tak o samoredukcji, bo wygląda to trochę tak jakbyś czekał na walkę gladiatorów.

Opublikowano

Może źle mnie zrozumieliście. Proszę nie doszukujcie się w tym jakiejś głębszej filozofii. Tak ewoluuje świat od zarania dziejów i w ten sposób zachowana jest równowaga w przyrodzie. Odnośnie mieszania biotopów... nie rozumiem kolegi; w którym momencie doszukałeś się takiej sytuacji?

Opublikowano
Może źle mnie zrozumieliście. Proszę nie doszukujcie się w tym jakiejś głębszej filozofii. Tak ewoluuje świat od zarania dziejów i w ten sposób zachowana jest równowaga w przyrodzie.

Wszystko się zgadza, tylko że w przyrodzie pokonany samiec ma gdzie uciec i żyć dłużej, a u Ciebie nie.

Co do biotopów to pisałeś o Gębaczach z Wiktorii i o ile się nie mylę to na zdjęciu pływa jeden z Haplochromisów.

Opublikowano

Gębacze były tylko opcją, z której ostatecznie zrezygnowałem. Do saulosi dołączyła gromada, której niestety do końca jeszcze nie zidentyfikowałem ale zapewniano mnie że wszystkie pysie. Przytuliłem je bo ich żywot prawdopodobnie skończyłby się marnie z słoiku po śledziach. Jeśli sądzisz, że trafił mi się jeden to zwracam honor.