Jump to content

Kłopot z karmieniem

mooh

Recommended Posts

Nasze akwarium ma 35 dni. Ryby mieszkają w nim od 10 dni. Młode saulosi, w chwili zakupu największa rybka miała 5 cm, najmniejsza między 3,5 a 4 cm. Pierwsza pojawiła się jedna sztuka, bo tyle było w hurtowni. Następnego dnia dołączyły cztery z hodowli. Pierwsza była nieco większa od pozostałych, o około pół centymetra, no i była pierwsza, więc porozstawiała "maluchy" po kątach. Natychmiast po pojawieniu się pozostałych czterech, u pierwszej ryby pojawiło się czarne zabarwienie na płetwach i cień pasków na ciele, więc wiadomo, kto jest szefem, czy może szefową. Kłopot w tym, że szefowa nie pozwala pozostałym żerować. Sama się opycha, wygląda już jak opita pijawka, a pozostałe, szczególnie dwie najmniejsze, jak anorektyczki.

Próbowałam już różnych sposobów. Stosunkowo najlepiej sprawdza się przyklejanie kawałków tabletek do szyby w dwóch krańcach zbiornika - kiedy jędza skubie przytwierdzony pokarm, to nie może jednocześnie ganiać innych ryb, no i może być w danej chwili tylko przy jednym kawałku tabletki. Przy drugim jest bezpiecznie. Dwie z czterech mniejszych jakoś to załapały, ale dwie czają się za filtrem i za dekoracją. Jedna z nich zaczyna chyba chorować i rozważam, czy nie dokupić zbiornika na szpital i jej nie odłowić.

Co robić? Umieszczać tę dużą paskudę w jakimś podwieszanym kotniku na czas karmienia?

Dziękuję. Mam nawet ten pokarm, ale nie przyszło mi do głowy, żeby trochę pomieszać. Daję jeden rodzaj na raz. Ale rzeczywiście, podrzucę małym tonący do kryjówek, a potem najwyżej będę sprzątać.