Skocz do zawartości

Co wymienic co sprzedać / adaptacja zbiornika do Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój pierwszy post na tym forum. Generalnie pierwszy w temacie akwarystyki.

W wyniku ciagu okolicznościowo skutkowego stałem sie posiadaczem kompletnego zbiornika z oprzyrzadowaniem który NIE współpracował z Malawi. Aktualnie jestem na etapie budowy stalowej konstrukcji (docelowo rezygnuje z mebli typowych w zamian za kombinacje stal i gips karton z odpowiednia hydroizolacja). Dodatkowo wykonam podłaczenie instalacji hydraulicznej na okresowe wymiany żeby uniknać "węży przez dom".

Oczywiście czeka mnie dużo czytania w sprawie "obsady" i wielu innych związanych z tematem ale chciałbym uniknać błedów związanych ze sprzetem.

Poniżej lista sprzetu które otrzymałem w komplecie:

- Akwarium 150 / 70 wys. / 50 szer

- 2x Filtr Kubełkowy Fluval 205

- napowietrzacz Sera precision

Pytanie czy to wystarczy? Czego jeszcze brakuje?

Jakie wypełnienia filtra proponujecie

Na allegro mnóstwo jest kamieni do dekoracji (wiem juz ze ma to wpływ na PH), rozumiem ze raczej bez roslin. Oświetlenie planuje na Led z pokrywa własnej konstrukcji.

Rozumiem zasady działania forum, stad na poczatek poczytałem trochę i starałem sie jak najbardziej precyzyjnie opisać problem nie dublujac wątków

Z góry dzieki!

Opublikowano

Pytanie czy to wystarczy? Czego jeszcze brakuje?

Witam przede wszystkim kolegę na naszym forum:)

...jeden z tych filtrów jako biolog da spokojnie radę mimo,że jest dedykowany do 200 litrów .Drugi jako mechanik będzie słaby.. W jego miejsce byś musiał dać cyrkulator Aquael 2000 ( lub inną tego typu pompę) i ewentualnie wesprzeć się dodatkowo falownikiem. Ale to już ustalisz wtedy kiedy będziesz miał kamienie w akwarium i stwierdzisz czy cyrkulacja jest na tyle wydolna ,że spycha Ci brudy w stronę zasysów. Natomiast jeżeli chodzi o napowietrzacz jest to zbędny gadżet. Jego rolę spełni filtr wewnętrzny ustawiając wylot wody tak aby łamał Ci lustro wody i to wystarczy. Chyba ,że chcesz go mieć ale to już Twój wybór.

Co do wypełnienia koszy w Twoim filtrze to ja proponuję jeden kosz wypełnić seachem matrix a pozostałe grysem koralowym ( 15mm) który jednocześnie będzie buforem pH.

-- dołączony post:

Na allegro mnóstwo jest kamieni do dekoracji (wiem juz ze ma to wpływ na PH), rozumiem ze raczej bez roslin.

..tu odpowiedzi szukaj w naszej galerii..sam stwierdzisz co Ci się podoba .Ja preferuję akurat serpentynit albo otoczaki..Ale każdy woli co innego:)

Opublikowano

Ja tylko dodam, że poszukaj składów kamieni w swojej okolicy. Ewentualnie poszukaj adresów w dziale ze sklepami na forum.

Kupując na allegro/w zoologu przepłacisz kilku/kilkunasto/kilkudziesieciokrotnie.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Czyli nie podłaczać dwóch filtrów Fluval? Czy moze zostawic do wspomagania dla tego Aquael 2000 dodatkowo? Z zasypem ceramiki dodatkowo lub grysu i ceramiki?

Grzałkę mam i termometry. Jakiś tester PH na początek? Parametry 7.1 - 8.5?

Dzięki za sugestie

Opublikowano
Czyli nie podłaczać dwóch filtrów Fluval? Czy moze zostawic do wspomagania dla tego Aquael 2000 dodatkowo? Z zasypem ceramiki dodatkowo lub grysu i ceramiki?

...szkoda prądu na dwa filtry które mają pracować jako biolog( oczywiście jak chcesz to możesz podłączyć dwa). Kolega wyżej napisał ,że jeden nie da rady..Zapewniam Ciebie ,że jeden jako biolog da radę spokojnie. Pisząc o Aquael 2000 miałem na myśli cyrkulator a nie filtr Aquael Turbo 2000 .Różnica polega na tym ,że cyrkulator nie ma pojemnika na wkłady ani gąbki i jest trochę tańszy .A robisz z niego filtr w ten sposób ,że dokupujesz dużą, gęstą gąbkę zawieszając ją nisko nad dnem a wylot jak najwyżej oczywiście aby pompa nie wystawała ponad lustro wody . To wszystko znajdziesz tu na forum w zakładce SZUKAJ.

-- dołączony post:

Jakiś tester PH na początek?

...jeżeli chodzi o testy to kup kropelkowe JBL są trochę droższe od innych firm ale najbardziej wiarygodne .Zresztą późniejsze ich uzupełnienie jest już znacznie tańsze. Wystarczy jak będziesz miał testy na NO2, NO3 i pH w zakresie 7,4-9.0

Opublikowano

Nie ma szans chyba że będzie tam pływał pseudotropheus saulosi i to 1 plus 2 Ale to moje zdanie i nie Musisz się z nim liczyć Andrzeju dlaczego Ty Masz taki duży w tak małym zbiorniku , nie szkoda prądu ?

Opublikowano
Andrzeju dlaczego Ty Masz taki duży w tak małym zbiorniku , nie szkoda prądu ?

:))) Krzysztof..bo ja taki sobie kupiłem z wyboru .A kolega takie dostał i pytanie zadał czy jeden z nich jako biolog da radę . Ja odpowiadam ,że da radę .Uwierz mi ,że w mojej " akwarystycznej karierze" miałem naprawdę bardzo małe biologiczne filtry do równie dużych zbiorników ( inne proporcje jak u kolegi) i dawały spokojnie radę. Ja nie pisze teoretyzując..piszę to czego jestem pewny bo sam doświadczyłem..Ale gdyby kolega pytał jaki filtr kupić do takiego akwa to uwierz mi ,że nie doradziłbym tego filtra co ma.

Tu już na forum ktoś gdzieś nawet udowadniał wpływ wielkości złoża na biologię. Uwierz Krzysztof ,że ten filtr jako biolog da radę... Co nie oznacza ,że silniejszy nie byłby lepszy..owszem..lepiej wspomoże wtedy cyrkulację .