Skocz do zawartości

stare czasy :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli też doszedłeś do wniosku, że granulki za grubą kasę to nie wszystko... ?

Nigdy suchy pokarm nawet najlepszy nie zastąpi naturalnego. Jednakże uważam że pokarm tzw. firmowy nie jest żadnym złem i szczerze powiedziawszy nie mam ochoty i parcia na komponowanie pokarmu dla mbuny wolę zapodać im NLS i dwa trzy razy w tygodniu uzupełnić dietę o mrożonkę balastową ( oczlik , larwa komara od nie dawna świeżo krojone mączniki). Efekty tej diety można zobaczyć w mojej galerii ;-)

Jeżeli chodzi o predatory to raczej od kilku miesięcy pokarm granulowany jest raczej pewnego rodzaju uzupełnieniem niŻ pokarmem głównym jak u mbuny, bo nie musze się bawic tylko podaje im gotowe mięcho ( małże , krewetki w/w owady , a za ,,chwilę" młode rybki z mojej czyściutkiej żwirowni).

Opublikowano
A ostatnio substancje balastowe(chityna) zaczełem zapodawać swoim predatorą wszelkiego robactwo od drewnojadów , mączników na świerszczach kończąc , mniam mniam ;-)

Jakbym czytał menu swojej agamy ;-) Pewnie o tym wiesz, ale niestety tego rodzaju karmówka (zwłaszcza świerszcze) niosą za sobą dość duże ryzyko infekcji pasożytniczych, nie wspominając o kokcydiach. Wiem co piszę bo przerabiałem to u gadziny :-( Odnośnie drewnojadów - mają dość silny aparat gębowy, którym potrafią mocno wczepić się w przełyk zwierzęcia (sugeruję odcięcie głowy zanim wrzucisz do akwarium)

Opublikowano
Spoko po kiego wydawać grubą kasę na super pokarmy jak za 2zeta można kupić płatki.

No właśnie... .

Jak płatki owsiane, to TYLKO górskie, a jak makaron, to TYLKO czterojajeczny. ;)

Znam też i takich " hodowców", którzy twierdzą, że karmią ryby pokarmami z najwyższej półki, a jak się do nich przyjedzie , to przy akwarium stoi puszka z Tropical Breedermix i nic więcej. :confused:

Opublikowano

Mogę cię zapewnić Demason że karmię tylko NLS ( sorry od 3 miechów daję też spirulinę OSI którą wygrałem w konkursie - nie wywalę to przeca bardzo dobry stuff ;-) )

Opublikowano

Ja nie miałem na myśli Ciebie - Stan !

Nie chodzi o roztrząsanie co jest lepsze, a co gorsze.

Są na tym forum ludzie, którzy z niejednego pieca chleb jedli i pamiętają czasy oraz pokarmy ( chociażby właśnie lane kluski, kaszki oraz dafnie i komary pozyskiwane własnoręcznie) ,

których podawanie przynosiło i nadal przynosi takie same efekty hodowlane jak dzisiejsze superpokarmy.

Do tego właśnie odnosi się wątek ( tak myślę ).

Każdy z nas karmi tym co uważa za słuszne i co przynosi zamierzony efekt.

Ważne żeby to menu było urozmaicone.

Opublikowano

Te produkty które wymieniłeś czyli warzywa otręby, płatki , kasze są niezastąpione w procesie trawiennym ryb roślinożernych. Przewód tych ryb regulowany jest przez bakterie symbiotyczne które rozkładają błonnik. Stosując tego typu mieszanki z dodatkiem spiruliny i witamin wyjdzie rybą na plus.

Więcej o karmieniu tych ryb przeczytacie ,, Magazyn weterynaryjny'' Wzdęcia u afrykańskich pielęgnic.

Na jakim pokarmie ryby te żyją dłużej , tego nie wiem. Nigdy nie karmiłem ryb wyłącznie sztuczną karmą.

pozdrawiam :)