Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powoli się przymierzam do obsady i proszę podpowiedzcie czy taka może być ?

1. Melanochromis auratus 1+4

2. Ps. johannii lub interruptus 1+4

3. Ps. demasoni 1+6-8

4. Ps. socolofi 1+4

Nie za dużo ich będzie i co ewentualnie byście zmienili ? :)

Opublikowano

M. auratus kup z 10-12 sztuk i zostaw wszystkie, agresja dominanta rozłoży się na wszystkie to samo tyczy się P.demasoni tu to nawet 15 sztuk.

Fajnie by było, żebyś miał coś silniejszego od M. auratusa, u mnie był to M.Red Red, który pełnił w akwarium rolę strażnika, była jakaś zadyma wpadał i rozganiał towarzystwo.

Opublikowano
M. auratus kup z 10-12 sztuk i zostaw wszystkie, agresja dominanta rozłoży się na wszystkie to samo tyczy się P.demasoni tu to nawet 15 sztuk.

Fajnie by było, żebyś miał coś silniejszego od M. auratusa, u mnie był to M.Red Red, który pełnił w akwarium rolę strażnika, była jakaś zadyma wpadał i rozganiał towarzystwo.

będę kupował młode ryby , więc na pewno gdzieś po 10 szt ..... to może zamiast socolofi dać M. callainos kobalt jako strażnika ? :)

Opublikowano

M. callainos nigdy nie miałem, także nie wiem. M.maison reef na pewno byłby idealny ;) Poczekaj na opinie innych użytkowników, w ilości ryb na akwarium zawsze byłem słaby :P

Opublikowano
M. callainos również robił u mnie za strażnika.

Potwierdzam. U mnie też bawił się w Strażnika Teksasu, podobnie zresztą jak kiedyś popularny Red-Red. Z moich obserwacji zauważyłem, że są to bardzo podobne ryby jeżeli chodzi o sposób bycia.

Opublikowano

A może z błękitnego koloru zaproponuje P acei wiem, że to nie będzie strażnik, rozjemca ale za to ładna rybka która zajmie górne części Twojego zbiornika. A po za tym bardzo dobrze będzie komponował się do obsady roślinożernej.

Proponuje

P acei 2+6

M auratus 1+4

P interruptus lub M msobo magunga 1+4/5

P demasoni 8/10szt

Opublikowano
M. callainos również robił u mnie za strażnika.

No to wymienie socolofi na callainos , w sumie też niebieskie i johannii na M. Msobo Magunga , kolory podobne , a ryby deczko silniejsze :)

czyli tak :

Ps. auratus 1+5

Ps. demasoni 1+7

M . callainos kobalt 1+3

M. Msobo Magunga 1+4

Myślę, że tak będzie najlepiej i może się nie pozabijają :confused:

Opublikowano
No to wymienie socolofi na callainos , w sumie też niebieskie i johannii na M. Msobo Magunga , kolory podobne , a ryby deczko silniejsze :)

czyli tak :

Ps. auratus 1+5

Ps. demasoni 1+7

M . callainos kobalt 1+3

M. Msobo Magunga 1+4

Myślę, że tak będzie najlepiej i może się nie pozabijają :confused:

Jeżeli się ta obsada dogryzie to będzie jedna z piękniejszych obsad mbuna. Trzymam kciuki za pełen sukces.

Auratus to nadal melanochromis :)

Opublikowano
Jeżeli się ta obsada dogryzie to będzie jedna z piękniejszych obsad mbuna. Trzymam kciuki za pełen sukces.

Auratus to nadal melanochromis :)

Dzięki :) Racja , auratus, to melanochromis, w pierwszym poście napisałem dobrze - pomyłka :)