przemek wieczorek Opublikowano 2 Maja 2015 #21 Opublikowano 2 Maja 2015 Pierwsze słyszę że na rynku jest chinski optiwhite .To jakaś nowość ? Optiwhite jest tylko jedeny w swpom rodzaju. Inne szkła z mniejszą zawartoscią żelaza to produkty huty GUARDINA i SAINTGOBIN . 1
Kadango Opublikowano 2 Maja 2015 #22 Opublikowano 2 Maja 2015 otóż to. W biotopie malawi opti white jest raczej bez sensu, skoro zostało wynalezione i opracowane przez Takashi Amano, twórcę akwariów japońskich, gdzie trzeba podziwiać każdy detal. Niech ktoś powie że nie podoba mu się takie akwa http://www.akwarium.info.pl/iaplc/iaplc2012-200/iaplc2012-104.jpg nasze przy tym wyglądają bardzo biednie Polerowanie ma sens. Jakoś nie zaufałbym ponownie klejonemu akwariowi. Już bym wolał kupić nowe.
Mortis Opublikowano 2 Maja 2015 Autor #23 Opublikowano 2 Maja 2015 Na ten moment i tak odłożyłem wymianę. Gorzej wygląda sprawa logistyczna na te parę dni. Na wodę beczkę muszę załatwić chyba taką ze 100 l by na nowo nie startować z cyklem i tam może filtry i ryby, a do tego kamienie czy warto wrzucać bo zaraz rewiry będą obejmować i zacznie się jatka. Piach to raczej będzie bez bakterii bo do beczki nie będę go wrzucał.
marcin1ja1 Opublikowano 2 Maja 2015 #24 Opublikowano 2 Maja 2015 Pierwsze słyszę że na rynku jest chinski optiwhite .To jakaś nowość ? Optiwhite jest tylko jedeny w swpom rodzaju. Inne szkła z mniejszą zawartoscią żelaza to produkty huty GUARDINA i SAINTGOBIN . Źle mnie zrozumiałeś. Przez słowo chińskie chciałem napisać podrabiane. Słyszałem opinie, że niektórzy sprzedawcy kleją szkło Guardian (lub inne z mniejszą zawartością żelaza) bezbarwnym silikonem i sprzedają jako tzw. FullOptiWhite.
przemek wieczorek Opublikowano 2 Maja 2015 #25 Opublikowano 2 Maja 2015 Amano nie wynalazł optiwhite. Amano stosuje szkło optiwhite do budowy akwariów swojej marki . Jedak przyznać należy że w Polsce się zaczęło od Amano .
Kadango Opublikowano 2 Maja 2015 #26 Opublikowano 2 Maja 2015 Amano (ADA) pierwszy raz użyli szkła optiwhite do budowy akwarium. Źle się wcześniej wyraziłem. Miałem przyjemność oglądać holendra 125 l w ow. Efekt piorunujący.
Dziubek Opublikowano 11 Grudnia 2017 #27 Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) jak się zakończył temat wymiany przedniej szyby?? Mam mocno podrapaną przednia szybę, tylną zresztą też... i dlatego się nad tym zastanawiam... Edytowane 12 Grudnia 2017 przez Dziubek
Rekomendowane odpowiedzi