Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam standardowe 200L i chcialbym zmienic szklo na troche wieksze tzn.dluzsze jak wam sie widzi taki zbiornik o wymiarach 150*40*40 i czy bedzie odpowiedni do pysiow ??szklo oczywiscie 10mm i czy nie bedzie za niskie??pozdrawiam

Opublikowano

Dla czego dziwny wymiar?chce poprostu miec dluzsze akwarium z mniejsza iloscia wody bo 400L mnie przeraza a chce spac spokojnie:D a szafke mam 150cm i szer.na 40 a wysokie baniaki mi sie nie podobaja zbytnio

Opublikowano

Wg mnie taki baniak będzie mało proporcjonalny, długi, wąski i niski.

Ja zamówiłbym na tą szafkę blat o szerokości 50 cm (wystawałoby po 5 cm z przodu i z tyłu, co nie wpłynęłoby negatywnie na bezpieczeństwo szkła) i postawił 150x50x50. Nawet jeśli byłaby taka potrzeba to wzmocniłbym szafkę i poszedł jeszcze 10 cm w górę.

Pomijając wygląd, to zdecydowanie więcej miejsca do pływania dla ryb.

Nie przerażałbym się tym litrażem, ludzie stawiają 1000l i więcej i nic złego się nie dzieje. ;)

Opublikowano
Cytat:

Zamieszczone przez malin84

Witam posiadam standardowe 200L i chcialbym zmienic

...tu facet w opisie kobieta

hahaa to samo pomyślałem :D

Gdybym mógł cofnąć czas u mnie stałoby 720l, a nie 600l dla jasności w bloku.

Idź w 450l bez wahania, pokaż szafkę i będziemy myśleć. Jeszcze jedno takie akwarium będzie droższe od standardowego.

Opublikowano

haha dobre!!Panowie!raz za bajtla strzelilo mi 70L i byla tragedia :D i troszke uraz zostal hehe przemysle wasza propozycje:D najpierw rozmowa z Zonka a pozn.zbieram na baniak pozdro Hopy:p

Opublikowano
haha dobre!!Panowie!raz za bajtla strzelilo mi 70L i byla tragedia :D i troszke uraz zostal hehe przemysle wasza propozycje:D najpierw rozmowa z Zonka a pozn.zbieram na baniak pozdro Hopy:p

W tej sytuacji czy wyleje Ci się 240 czy 350l to bez różnicy. I tak zaleje Ci całe mieszkanie wraz z sąsiadami z dołu. Jeżeli masz uraz to zainwestuj w akwarium o 2mm grubszej ściance niż mówi norma i zamontuj wzmocnienie poprzeczne.

Przy akwariach rzędu 1000l to wtedy patrzysz się ile litrów wody przelało się przez kilka stropów do piwnicy i zastanawiasz się czy ubezpieczyciel będzie w stanie pokryć wszystkie szkody :)

Opublikowano

ja robię progress z 200 l (100x40x50) do 432 dokładnie tzn 120x60x60, blat już gotowy i czeka przykręcony na szafce po 10 cm z każdej strony wystaje bo był poszerzany i wydłużony po porzedniej 200-ce, nie przeraża mnie to bo jest gruby ma 4 cm:-), a szafka też jest odpowiednio wzmocniona:-)

Opublikowano

Ja ze 112l przesiadłem się na 160x45x50 i jestem bardzo zadowolony.

Wiem, że po 112l to każde jest lepsze, ale tak poważnie to wg mnie dużo lepiej się prezentuje niż np. standardowe 450l - 150x50x60.

...szklo oczywiscie 10mm i czy nie bedzie za niskie??

Wysokość 50cm byłaby moim zdaniem lepsza dla oka i ryb (zawsze to parę litrów więcej).