Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłam nowe akwarium Juwel Rio 240l z pokrywą i standardowymi świetlówkami. Wyczytałam na forum, że najładniej wydobywa barwy ryb świetlówka HAGEN POWER GLO, a w sklepie dowiedziałam się, że rozmiar świetlówki jaki potrzebuje nie istnieje z POWER GLO i sprzedawca zaproponował zamiast tamtej JBL SOLAR COLOR ULTRA T5 54W 1047MM, mówiąc, że jest porównywalna a nawet lepsza. Kupiłam i nie wiem co sądzić, gdyż tamta świetlówka miała dawać niebieską poświatę, a ta daje czerwoną. Ryby są ładniej wybarwione, ale mam wrażenie, że z POWER GLO miałabym lepsze efekty. Czy rzeczywiście nie ma POWER GLO do mojej pokrywy? I czy ktoś wie jaka jest różnica między tymi świetlówkami o których piszę?

Opublikowano

Ja używam do 240l (120x40x50) Power Glo T8 30W o całkowitej długości 91 cm .Jest to długość od szczytu bolców do szczytu bolców czyli łącznie z bolcami . Bez bolców długość świetlówki to 88 cm . Średnica to 25mm. Zmierz swoją oryginalną i porównaj. Jeżeli masz oryginalną T5 to będzie węższa od T8 . Natomiast długość powinna być taka sama mimo ,ze twój zestaw ( szkło ) jest niby większy od mojego o 1 cm. Tak podaje producent .Ale być może gość w sklepie tak powiedział bo miał Power Glo Hagen ale T8 . Wtedy nie będzie pasować w miejsce T5. Sprawdź czy masz T5 czy T8.

...nie doczytałem ,że już kupiłaś i ,że faktycznie jest to inna długość. Czyli nieaktualne to co napisałem:)

-- dołączony post:

Wymień tą swietlówkę JBL'a na solar ultra marin day tej samej firmy a

..ta najbardziej przypomina Power Glo .Mam taką właśnie zapasie i ostatnio porównywałem z Power Glo.

Opublikowano
Wymień tą swietlówkę JBL'a na solar ultra marin day tej samej firmy a zobaczysz różnicę ;)

Dziękuję za podpowiedź :) Kupię tą świetlówkę, ale tak się zastanawiam czy mogłabym ją wykorzystać razem z tą, którą już kupiłam? Czy zrobi się kolorystyczny bałagan? Dodam, że roślin nie mam żadnych i nie planuję.

Opublikowano
Dziękuję za podpowiedź :) Kupię tą świetlówkę, ale tak się zastanawiam czy mogłabym ją wykorzystać razem z tą, którą już kupiłam? Czy zrobi się kolorystyczny bałagan? Dodam, że roślin nie mam żadnych i nie planuję.
Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz ;)
Opublikowano
Czy zrobi się kolorystyczny bałagan?

Nie wydaje mi się żeby się to gryzło ;) u siebie mam Power Glo z przodu i Aqua Glo z tyłu, ta Aqua ma właśnie takie czerwone widmo, ale razem bardzo fajnie uwydatniają kolory rybek :)

Opublikowano
Nie wydaje mi się żeby się to gryzło ;) u siebie mam Power Glo z przodu i Aqua Glo z tyłu, ta Aqua ma właśnie takie czerwone widmo, ale razem bardzo fajnie uwydatniają kolory rybek :)

Super, dziękuję za konkretną odpowiedź :)

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz ;)

Metoda prób i błędów na pewno jest dobra, tylko trochę kosztowna i nie chciałabym, żeby kolejna kupiona świetlówka wylądowała na szafie..

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.