Jump to content

Świetlówka Power Glo T5 54W 1047MM

motylek

Recommended Posts

Witam, kupiłam nowe akwarium Juwel Rio 240l z pokrywą i standardowymi świetlówkami. Wyczytałam na forum, że najładniej wydobywa barwy ryb świetlówka HAGEN POWER GLO, a w sklepie dowiedziałam się, że rozmiar świetlówki jaki potrzebuje nie istnieje z POWER GLO i sprzedawca zaproponował zamiast tamtej JBL SOLAR COLOR ULTRA T5 54W 1047MM, mówiąc, że jest porównywalna a nawet lepsza. Kupiłam i nie wiem co sądzić, gdyż tamta świetlówka miała dawać niebieską poświatę, a ta daje czerwoną. Ryby są ładniej wybarwione, ale mam wrażenie, że z POWER GLO miałabym lepsze efekty. Czy rzeczywiście nie ma POWER GLO do mojej pokrywy? I czy ktoś wie jaka jest różnica między tymi świetlówkami o których piszę?

Ja używam do 240l (120x40x50) Power Glo T8 30W o całkowitej długości 91 cm .Jest to długość od szczytu bolców do szczytu bolców czyli łącznie z bolcami . Bez bolców długość świetlówki to 88 cm . Średnica to 25mm. Zmierz swoją oryginalną i porównaj. Jeżeli masz oryginalną T5 to będzie węższa od T8 . Natomiast długość powinna być taka sama mimo ,ze twój zestaw ( szkło ) jest niby większy od mojego o 1 cm. Tak podaje producent .Ale być może gość w sklepie tak powiedział bo miał Power Glo Hagen ale T8 . Wtedy nie będzie pasować w miejsce T5. Sprawdź czy masz T5 czy T8.

...nie doczytałem ,że już kupiłaś i ,że faktycznie jest to inna długość. Czyli nieaktualne to co napisałem:)

-- dołączony post:

Wymień tą swietlówkę JBL'a na solar ultra marin day tej samej firmy a

..ta najbardziej przypomina Power Glo .Mam taką właśnie zapasie i ostatnio porównywałem z Power Glo.

Wymień tą swietlówkę JBL'a na solar ultra marin day tej samej firmy a zobaczysz różnicę ;)

Dziękuję za podpowiedź :) Kupię tą świetlówkę, ale tak się zastanawiam czy mogłabym ją wykorzystać razem z tą, którą już kupiłam? Czy zrobi się kolorystyczny bałagan? Dodam, że roślin nie mam żadnych i nie planuję.

Dziękuję za podpowiedź :) Kupię tą świetlówkę, ale tak się zastanawiam czy mogłabym ją wykorzystać razem z tą, którą już kupiłam? Czy zrobi się kolorystyczny bałagan? Dodam, że roślin nie mam żadnych i nie planuję.
Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz ;)

Czy zrobi się kolorystyczny bałagan?

Nie wydaje mi się żeby się to gryzło ;) u siebie mam Power Glo z przodu i Aqua Glo z tyłu, ta Aqua ma właśnie takie czerwone widmo, ale razem bardzo fajnie uwydatniają kolory rybek :)

Nie wydaje mi się żeby się to gryzło ;) u siebie mam Power Glo z przodu i Aqua Glo z tyłu, ta Aqua ma właśnie takie czerwone widmo, ale razem bardzo fajnie uwydatniają kolory rybek :)

Super, dziękuję za konkretną odpowiedź :)

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz ;)

Metoda prób i błędów na pewno jest dobra, tylko trochę kosztowna i nie chciałabym, żeby kolejna kupiona świetlówka wylądowała na szafie..