Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie. nie wiem czy pisze w dobrym dziale-wiec jak cos to przepraszam...

mam poważny problem. czy do transportu ryb mogę użyć tabletek powietrznych/napowietrzających? czas transportu około 20/24godziny, rybki będą w odpowiednich woreczkach, z podgrzewaczem i oczywiście w odpowiednim do transportu styropianowym pudle. a brak u mnie możliwości do użycia czystego tlenu.

Opublikowano

Z tego co wiem to tabletki są sporo gorszym rozwiązaniem niż czysty tlen, a z czystym tlenem

ryby wytrzymają coś około 24h w worku.

• Dziękuję 1
Opublikowano

może takie coś ?

TLEN medyczny inhalacyjny 7L butla tlenowa - CENA! (5191472284) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img12.allegroimg.pl/photos/400x300/51/91/47/22/5191472284@@AMEPARAM@@12@@AMEPARAM@@51/91/47/22@@AMEPARAM@@5191472284

• Dziękuję 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio zmuszony zostałem do odławiania narybku, odezwało się kilka osób z którymi miałem kiedyś kontakt i postanowiłem zaopatrzyć ich w gatunki które posiadam. Jeden z moich klientów wyemigrował do Anglii , postanowił że postawi sobie zbiornik z jeziora Malawi a ryby będą pochodziły z mojej hodowli. Pierwsze moje myśli to transport ryb, czy przeżyją i o tym chciałem napisać.

Dostałem telefon, przygotuj ryby na czwartek.

Dobra, a jak zamierzasz je zabrać?

W wiadrze

Żartujesz, a masz jakąś pompkę na baterie?

Nie, ale zakupię - do czwartku

Pomysł wydał mi się szalony, ale czy to może się udać? Przygotowałem 4 ryby wielkości około 4 cm i 4 sztuki wielkości 1 cm, ryby miały jechać samochodem w wiaderku około 18 litrowym.

Znajomy pojawił się w czwartek o 15, był punktualny i o tej godzinie wyruszył. Na miejsce miał zajechać po 45 godzinach w sobotę około południa.

Czekałem z niecierpliwością na telefon, zadzwonił. Wszystko poszło gładko, pompka na baterie to super pomysł. Wszystkie ryby przeżyły. Dodam tylko że wiadro nie było izolowane, ryby które opuściły nasz kraj to ; Protomelas 4 cm, Otopharynx 1 cm. :P

Opublikowano

Zerknij na to:

KORDON BREETHING BAGS 12x20cm [1 sztuka] __Oddycha (5233007320) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/52/33/00/73/5233007320@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@52/33/00/73@@AMEPARAM@@5233007320

Opublikowano

Według mnie marketing pełną gębą. CO2 związane w wodzie przechodzi przez folie i ucieka w powietrza a w druga stronę gazowy tlen przechodzi przez folie i "rozpuszcza" się w wodzie.

W takim razie moją taflę wody w akwarium muszę pokryć tą wspaniałą folią i nie będę musiał się już martwić o natlenienie wody. Do takich rzeczy podchodziłbym bardzo ostrożnie.