Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, organizuję obsadę do mojego 240l akwarium i bardzo proszę o ocenę, czy dokonałam dobrego wyboru i czy moje rybki nie będą się "gryzły". To moje pierwsze kroki w Malawi i cała organizacja to dla mnie duże wyzwanie. Bardzo liczę na pomoc fachowców :)

Wybrałam:

- Labidochromis caeruleus- yellow,

- Cynotilapia hara gallireya reef,

- Pseudotropheus elongatus neon spot.

Opublikowano

Gryźć będą się na pewno ... takie już jest to plemię. Co do obsady to nie pasuje do siebie pod względem dietety ( spot to typowy roslinożerca, pozostałe o wiele bardziej mięsożerne ) .

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi :) Czyli wiem już, że z mojej obsady na 100% odpada Pseudotropheus elongatus neon spot.

Zamiast elongatusa wrzuć iodotropheus sprengerae ;)

Podobają mi się, ale nie aż tak bardzo żeby je mieć :)

Zamiast tego możesz dołożyć maingano, kształtem podobny i ma ładniejsze samice ;).

Maingano są też pasiaste jak hara tylko odwrotnie i kolorem podobne, wydaje mi się, że będzie jakoś pstro, a chciałabym klimat stonowany.

Może kupię na początek Labidochromis caeruleus- yellow i Cynotilapia hara gallireya reef, a za jakiś czas coś jeszcze dołączę? Można tak?

Opublikowano

Może kupię na początek Labidochromis caeruleus- yellow i Cynotilapia hara gallireya reef, a za jakiś czas coś jeszcze dołączę? Można tak?

Jeśli nie jesteś zdecydowana na konkretny 3 gatunek, to moim zdaniem takie rozwiązanie jak zaproponowałaś będzie najlepsze.

Opublikowano

Zbliżona kolorystycznie do hary, ale możesz nią zatąpić harę.

Obejrzyj fotki Labidochromisa perlmutta ,joanjohnsonae lub metriaclimy elongatus chailosi może przypadną ci do gustu.

Wysłane przy użyciu Tapatalka.

Opublikowano

Matik gdybyś przejrzał wątki dotyczące callainos nie polecałbyś jej do hary a przynajmniej nie do takiego litrażu. Callainos, każdą rybę o podobnym do niej ubarwieniu traktuje jako potencjalne zagrożenie i stara się ją wyeliminować.

Wysłane przy użyciu Tapatalka.

• Dziękuję 2