Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niemal od zawsze od kiedy mam akwarium zastanawiałem się co można zrobić by nie ingerować w życie akwarium, a pozbyć się stref beztlenowych w piasku, poprawić filtrację i zrobić to przy pomocy natury. Na okrzemki stosowałem helmety które rozwiązywały problem nie tylko okrzemek ale i innych glonów, które akurat wolałem mieć.

W naszym biotopie poruszane były tematy krabów, raków, krewetek, chyba nawet bobra:cool: Pomyślałem dlaczego nie małży? Na początku wydawałoby się że nie ma problemu kolejny przedstawiciel fauny w akwarium - nowy obiekt do obserwacji.

Zainspirowały mnie do podjęcia tematu następujące artykuły:

http://shtr.eu/2010/05/12/malze-w-akwarium-pierwszy-research

http://akwa-mania.mud.pl/archiwum/a103/a103,11.html

Jest mnóstwo słodkowodnych małży, jeśli chodzi o parametry to są bardzo tolerancyjne. Temperatura optymalna mieści się w tych których trzymamy nasze ryby tj 24-26"C, jednak trzeba mieć na uwadze że okolice 30"C są dla nich śmiertelne. W akwarium roślinnym potrafią wykopywać rośliny, co w naszym malawiarium to nie jest problemem. Nawet jeśli mamy rośliny to przeciwdziałamy aranżacją. Ich cena nie jest zaporowa o dostępności trudno powiedzieć (o czym dalej) Ciężko było mi znaleźć informacje o sukcesywnym rozmnażaniu ich w niewoli, więc prawdopodobnie nie grozi nam ich plaga. Podobno są sygnalizatorem braku tlenu w wodzie, nim odczują to ryby.

Największą wadą jest to że lwia część mięczaków by przedłużyć gatunek larwy pasożytują na rybach. Jednakże nasz rodzimy gatunek zwany racicznicami występujący pospolicie w jeziorach jest dla ryb całkowicie bezpieczny. Dorasta do ok 4cm. Jednak w tym momencie natykamy się na kolejny problem. Jak podają artykuły w czystych i zadbanych akwariach małże mogą mieć problem z wystarczającą ilością pokarmu. Stosunkowo ciężko jest też im go dostarczyć. W tym momencie warto wspomnieć że pojedynczy małż filtruje ok 3l/h i jest naturalnym filtrem mechanicznym.

Czy może być to naturalny sprzymierzeniec który zapobiega strefom beztlenowym jak i filtruje wodę? Może istnieje jakiś mało inwazyjny gatunek ślimaków jako alternatywa? Zapraszam do dyskusji.

Opublikowano

Osobiście nie opierałbym się co do małży, pewnie w Malawi jakieś też występują:) Natomiast jest kwestia czy to to przeżyje i czy nie przeniesie jakiegoś choróbska :confused:

Przeniosłem do odpowiedniejszego działu niż osprzęt ;)

Opublikowano

Myślę że jakąś kąpielą dezynfekcyjną połączoną z kwarantanna nie powinny nic przynieść. Jeśli to by przeżyły, to w akwarium też by sobie poradziły. Ryby im nic nie powinny zrobić.

Opublikowano

Podejmowałem dwu krotnie próby zasiedlania zbiornika małżami i za każdym razem po około 4-6 miesiącach padały. Do momentu zgony wydawało się że mają się dobrze, ładnie były zagnieżdżone w piachu itp. po czym po okresie mniej więcej 4-6 miesięcy padał. Hmm, nie wiem czy nie było to wynikiem braku pokarmu. Małże odfiltrowują pokarm z wody, a przy karmieniu ( w moim przypadku) granulatem ryby raz dwa go zjadały i nie było w wodzie czegokolwiek do zjedzenia(odfiltrowywania). Jednakże odkąd mam predatory i karmię je między innymi mrożonkami 3-4 w tygodniu( podczas karmienia robi się spora zawiesina w wodzie ) może wtedy małże będą miały co jeść ;-).

Opublikowano

Myślę Wojtku że każda małża da radę, tylko problem jest tutaj z podawaniem pokarmu im. Z tego co czytałem to do akwarium z małżami podaje się zawiesinę którą one sobie od filtrowywują. Jakoś mnie nie jest śpieszno robić sobie w akwarium malawi ,,zupy " ;-). No ale jak pisałem wyżej podczas podawania małży i krewetek robi sie nie zła zupa może to było by motorem napędowym dla małży. Koniecznie to wypróbuję ;-).

Opublikowano

Pozostaje jeszcze biotopowość ;-) zwłaszcza, że może się okazać, że np w całej Afryce wszędzie są te same małże.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.