Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja dzisiaj może zrobię belkę led, to wrzucę fote , ale mam na dziś ambitny plan, bo najpierw muszę zrobić pokrywę i nie wiem czy się wyrobię :???:

Opublikowano
Jak się robi dwa rzędy led to jak je rozmieścić, żeby najlepiej ryby pokazać ? Na środku jeden a drugi z przodu ? Czy lepiej je równomiernie rozmieścić nad całym zbiornikiem ?

Do Twojego zbiornika 100x40x40 poleciłbym jak każdemu dwa rzędy modułów po 4szt białych zimnych i po 3szt niebieskich a jeżeli chcesz mieć też czerwone to tyleż samo czerwonych co niebieskich. W takim układzie nie zafundujesz sobie efektu pojawiania się i znikania.

Tak mam zamontowane moduły jak i na pierwszej belce, tak i na drugiej. Jeżeli będziesz chciał zamontować czerwone moduły to wciśnij pierwszy moduł biały i niebieski.

dd3c747572b56ed5gen.jpg

e9e8cac4630d36d8gen.jpg

Jak widać na pierwszy rzut oka jest duża różnica między białym a niebieskim. A jednak po zamontowaniu musisz zastosować tzw ściemniacz aby wyregulować niebieskie światło. Jeżeli dasz jakiś kolor w znacznej odległości jeden od drugiego w tym momencie zrobisz sobie efekt pojawiania się i znikania.

Ciężko polecić osobie takie oświetlenie tzn ile modłów i jak je rozmieścić gdyż każdy ma inny gust. Tak więc czeka Ciebie długa droga do ustawienia sobie tego z czego będziesz zadowolony. Metoda prób i błędów zawsze się sprawdza:D

Opublikowano

do takiego rozwiązania potrzebne są dwa zasilacze (osobno do białych i osobno do niebieskich) czy wygląda to tak, że od jednego zasilacza wychodzą po dwa przewody + i - z tym, że do niebieskich modułów "po drodze" zamontowany jest dodatkowo ściemniacz?

Opublikowano
do takiego rozwiązania potrzebne są dwa zasilacze (osobno do białych i osobno do niebieskich) czy wygląda to tak, że od jednego zasilacza wychodzą po dwa przewody + i - z tym, że do niebieskich modułów "po drodze" zamontowany jest dodatkowo ściemniacz?

Wystarczy jeden zasilacz, a do niego montujesz poniższy rozdzielacz.

9f58b6bb4771a74f52171a212c3263b0.jpg

a do modułów żeby nie trza było lutować kupujesz takie końcówki

d5d9fe4d0079c5ec6cf6972d8f534116.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Chyba że chce się mieć niebieskie 24h bo i na nocne to wtedy dajesz czerwone i białe pod jeden zasilacz i na timer , a niebieskie na osobny zasilacz i świeci 24h. Ja mam akurat u siebie na 3 zasilaczach każdy kolor ma swój.

[300] Malawi

Opublikowano

W akwa 100x40x40 sprawę mam już rozwiązaną. Tam mam 4 moduły 4Led Samsunga zimny biały i świetlówkę 90 cm o barwie 20000. Teraz zbieram się za zrobienie oświetlenia do pokrywy 150x50. Na razie mam kupionych 10 modułów 3Led Samsunga tych nowych. I teraz pytanie co jeszcze. Mam jeszcze jedną świetlówkę ledową o barwie 20000 tylko że ona ma 90 cm długości i nie wiem czy starczy. Chyba, że najpierw sprawdzę ten układ i wtedy jak będzie mało będę kombinował dalej.