Skocz do zawartości

Temperatura w akwarium a w jeziorze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczytałem trochę o jeziorze i zastanawiam się nad faktem zalecanej temperatury dla pyszczków w zakresie 24-27 stopni.

Jak to się ma do temperatury panującej w jeziorze np. dzisiaj w nocy temperatura w górnych warstwach wynosić będzie około 20 stopni.

W okresie czerwiec-sierpień temperatura w jeziorze w dzień wynosi 20 stopni.

Co ciekawe np Acei żyją w głębinach 20 metrów i tam jest jeszcze zimniej, tymczasem w necie zalecana temperatura dla nich to min 24 stopnie.

Opublikowano

Z weather.com

Temp. powietrza dzisiaj miedzy godz. 21 a 5 rano spadnie do 23 stopni, biorąc pod uwagę oddawanie ciepła wody nagrzanej w ciągu dnia nie ma szans, by woda nocą miała więcej niż te 23 stopnie w górnych warstwach, nie mówiąc już o 20 metrach niżej.

W porze deszczowej (czerwiec-sierpień) na południu malawi temp. wody spada do 20 stopni (http://www.malawi.org.pl/?view1=niasa).

Opublikowano
Z weather.com Temp. powietrza dzisiaj miedzy godz. 21 a 5 rano spadnie do 23 stopni, biorąc pod uwagę oddawanie ciepła wody nagrzanej w ciągu dnia nie ma szans, by woda nocą miała więcej niż te 23 stopnie w górnych warstwach
To tylko twoje przypuszczenia :)

Temp. w akwarium podniesiona do 30 stopni, na noc grzałka wyłączona - temp. w pokoju 22 stopnie, rano w akwarium 28 stopni.

Jezioro to troszkę ;) większa masa wody i spadki jak i wzrosty zachodzą znacznie wolniej.

W artykule który przytoczyłeś jest podany powód okresowego spadku temp. w części jeziora - silny wiatr.

Opublikowano

Temperatura w moim baniaku oscyluje pomiędzy 24 a 27 stopni. Ze względu na dwie belki oświetleniowe pod koniec dnia mam około 26-27 stopni a wcześnie rano 24-25 ( na tyle ustawione są grzałki ). Tak więc mam wahanie dobowe około 2 stopni. Mam też wahanie sezonowe. W upalne lato temperatura dochodzi do 29 stopni ( zdarzyło się i 30 ). Mam wiec spory rozstrzał. Latem ryby są bardziej apatyczne a Astatotilapia uciekają od powierzchni. Na pewno lepsza temperatura jest ta do 27. Kiedyś miałem awarie grzałki i przez tydzień nie przyjeżdżał Jaggerek a myślałem, że temp. domowa nie będzie tak niska. Temperatura około 20 stopni nie wpływa dobrze na ryby z naszego jeziora.