Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odpaliłem wreszcie ten filter, działa ale nie jestem do końca zadowolony. Wymiary jego to 50x25x10 cm co dało mi ok 10 l wody, na wylewki przygotowałem rurki o śr. wew.16 mm, plan był taki że starczą dwie niestety dopiero cztery sprawiły że aquael 2000 turbo nie wylewa wody z filtra. Poziom wody w nim utrzymuje się 2 cm poniżej poziomu akwarium, na aqual nabiłem gąbke reszte filtra wypełniłem watą w paskach na górę dałem zeolit. Narazie się zastanawiam czy w miarę zabrudzania się filtra poziom w nim będzie się podnosił czy opadał ale przedewszystkim muszę zlikfidować tą rurownie, może dam jedną 50 mm i zobacze co to da.

Opublikowano

Rura 16 mm to tylko 2 cm^2 powierzchni. Rura 32 mm to już 4 razy więcej czyli 8 i już ona zastąpi Ci te 4 obecne.

Nie bardzo rozumiem jak masz ułożone media i czemu zetor na górze a nie pod filtracją mechaniczną. I czemu, jeśli dobrze rozumiem, najpierw masz watę a dopiero potem gąbkę, moim zdaniem powinno być na odwrót.

U mnie gąbka jest na górze, pompa na dole i po zapchaniu gąbki tworzy się pod nią poduszka powietrzna. Aż w końcu pompa zaczyna zasysać powietrze.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Dobra spróbuje z rurą 32 mm. Ułożenie wynika z tego że na aquael mam nabitą gąbke nad nią ułożyłem dwa rodzaje waty a przygniata mi to wszystko zeolit w siatce który też robi za filtracje mechaniczną.

Opublikowano

Jutro popróbuje z rurkami 32mm, myśle że wstawie dwie tak dla bezpieczeństwa, a co do wody nigdy takiej nie miałem patrząc z boku jest jak kryształ, teraz nie dziwie się tym co tak chwalom kaseciaki.

Opublikowano

Aquael się troche grzeje, czy to możliwe że przez to że jest obłożony gruboziarnistymi gąbkami może zostawić mu więcej przestrzeni, ustawiałem go na poziomo i pionowo ale tak samo ciepły.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Chciał bym do mojego filtra zainstalować pompe Atman AT 306 ale nigdy nie miałem do czynienia z pompami i chciałem zapytać jak to jest z jej głośnością bo pasuje mi wymiarowo cena fajna a poza tym 2000 l to maks co mi filtr wyrobi. Poziom głośności Aquaela 2000 turbo jest dla mnie nie do strawienia bo śpie przy akwarium i chciał bym coś cichszego.

Opublikowano

Kwestia czułości słuchu, ile osób tyle opinii :) Poszukaj wpisów na temat atmana z takim przepływem na forum ;). Silne pompy powodują drgania które rezonują i wszystko zależy od mocowania, moja pompa w 240l stała na gąbce i opierała się o szyby poprzez gąbkę i było ok. przy oryginalnym mocowaniu buczenie było nie do zniesienia.

• Dziękuję 1