Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam z boku akwarium 11 cm miejsca i chciał bym pozbyć się mechanika ze środka, plan mam taki żeby skleić filtr 55 cm wys 30 cm dł i 11 cm szer i tam przenieść filtracje mechaniczną. Pytania moje to; jaką pompe użyć, jak porobić przegrody, czy da się upchać tam grzałke i czy to ma sens, jakby to wypaliło to pozbył bym się sprzętu z akwarium. W tamtym wieku kleiłem takie filtry i ładowałem tam wewnętrzne delfiny napędzane pompką na powietrze i to działało, ale czy przy przepływie 2000 l też zadziała ?

Opublikowano

Przepływowy czyli kaseciak? Ja mam w 112l kaseciaka z pompą aq 2000 i działa super. Mam w nim wszystko czyli ceramikę i gąbkę i grzałkę też, jedynie skimmer mam oddzielnie (też zresztą sobie zrobiłem z pomki chińskiej za 11 zl i jestem b. zadowolony). Za chwilę uruchamiam baniak 160x45x50 i też będę bazował na takim filtrze tylko odpowiednio większym, ale pompę zostawię tą samą tylko dodatkowo będę miał cyrkulator jebao. Także do dzieła, polecam to rozwiązanie:)

Opublikowano

No nie wiem czy można to podpiąć pod kaseciaka, filtr ma być poza akwarium i ma pełnić role mechanika.

Opublikowano

Aquael 2000 powinien w zupełności wystarczyć o ile to będzie na tym samym poziomie co główny zbiornik. Jeśli jednak masz fundusze i szukasz czegoś ekstra to polecam Ci Jebao dc-3000. Super pompa z regulacją przepływu, bardzo cicha a niesamowicie wydajna zarazem.

Jedno czego nie wiem to jak daleko/nisko to małe akwarium będzie? Pytam, gdyż Aquael nie podniesie wody zbyt wysoko bo nie jest do tego przystosowany.

Opublikowano

Ja bym to zrobił tak jak to robiłeś w zeszłym wieku i prawie tak jak mam u siebie w kasecie. Przynajmniej jeśli chodzi o ułożenie mediów. Czyli wszystko poziomo. Najpierw gąbkę, potem biologia na jakiejś kratce i pod spodem pompa. Zasys rurką szklaną lub dwoma.

Np. coś takiego jak na rysunku. Jedyny problem to zakładanie węża (np. peszel) na pompę ale dzięki temu nie tracisz długości na komorę pompy.

Oczywiście najlepiej wydaje mi się byłoby zrobić to ze szkła.

U mnie, przy wymiarach gąbki niecałe 22x10x6h, ppi45, i pompach ok 2500l/h testowo dały radę ok 3 tygodnie, dłużej nie chciało mi się czekać.

Wysłane z telefonu

post-15049-14695721661762_thumb.png

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zbiornik 450 l 60 wys, takie wymiary filtra bo ogranicza mnie ściana. Filtr miałby stanąć przy bocznej ściance akwarium na tej samej wysokości, ta pompa faktycznie fajna ale mam obawy czy mi wejdzie do środka, 10 cm i więcej nie będzie, ale czy aquael 2000 wejdzie ?

Opublikowano
No nie wiem czy można to podpiąć pod kaseciaka, filtr ma być poza akwarium i ma pełnić role mechanika.

Przepraszam, ale nie wiem jak czytałem Twój post, że nie dotarło do mnie, że filtr ma być poza baniakiem:)

Opublikowano

Mówisz Piotr że nie trzeba żadnych przegród, filtr oczywiście że skleje ze szkła myslę że 5 mm wystarczy.

Opublikowano
Pytania moje to; jaką pompe użyć, jak porobić przegrody, czy da się upchać tam grzałke...

Ja bym zrobił dwie komory, jedną na media filtracyjne, a drugą na pompę i grzałkę. Komora filtracyjna IMO powinna być zamknięta szczelnie, żeby ssanie było dobre:) To tyle:)

• Dziękuję 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Jak nie będą obgryzały liści i zabezpieczysz rośliny przed wykopaniem to powinny rosnąć.
    • Widziałem w łódzkim zoo akwarium tak z 1000 litrów tyle że z trofeusami i były tam posadzone kryptokoryny i ładnie wszystko to rosło. Wprawdzie to tanga ale z malawi też może by się to udało? 
    • Te kilka roślin nie zmieni nic w biologii. Pewnie nie utrzymają się, ale próbuj. Niejeden już próbował, włącznie ze mną, i nic z tego nie wyszło. Pyszczaki w naturze mają do czynienia z mocnym światłem, więc i w akwarium nie powinno go brakować. Dodatkowo sprzyja to rozwojowi glonów, które są ich naturalnym pokarmem. Ich płochliwość nie musi być spowodowana tylko oświetleniem.
    • Update tematu. Podłączyłem drugą świetlówke led i mam obecnie w 300 litrach 60 wat oświetlenie led. Przedtem ryby mi się płoszyły na takim oświetleniu ale obecnie jest od dwóch tygodni spokój. Nie płoszą się, może się przyzwyczaiły? A zamontowałem tą dodatkową świetlówke bo posadziłem valisnerie gigantea i kryptokoryne tą długolistną. Wiem że to może nie jest tak stricte Malawi ale rośliny może troche pomagają w utrzymaniu biologii. Tak czytałem na innych forach.
    • Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
  • Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.