Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A czy istnieje taka możliwość że jest to wynik tego że na 4 samice mam 5 samców?

Miałem przez długi czas dokładnie taki sam układ i tego typu problemów nie było. Przyczyn szukałbym gdzie indziej. Aczkolwiek redukcja samców w takim przypadku mile widziana.

Zacząłbym jednak od zróżnicowania diety.

Opublikowano

Przeanalizuj sobie, co zmieniałeś w akwarium w ostatnim półroczu ( układ kryjówek, nowe skały, pokarm, obsada, parametry wody, częstotliwość podmian ).

Może w tym być jakiś punkt zaczepienia.

U znajomego, który miał podobną sytuację z Hongi, pomogły dwa dodatkowe " domki " i bardziej urozmaicona dieta.

Po około miesiącu wszystko zaczęło znikać.

Opublikowano

Kupiłem je 5 lat temu od hodowcy z Wrocławia. Raczej pochodzenie ryb nie będzie miało wpływu na kropki które pojawiły się kilka miesięcy temu.

Jak proponujesz zróźnicować dietę? Redukcję zacząć od samca Alfa czy samce Beta?

Tak jak pisałem samiec Alfa ma kropek dosłownie kilka i jest pięknie wybarwiony.W porównaniu do innych kropek ma bardzo mało.

Pozostałe samce są mniej wybarwione,bledsze,i mocniej pokazują kolor przy samym karmieniu gdzie i tak Alfa je przegania.

Opublikowano

Z jedzenia, cokolwiek kupisz innego dla wszystkożerców niż to co masz, będzie urozmaiceniem.

Ja bazuję na Tropicalu - wybór jest duży.

Skład ryb - nie koniecznie do zmiany.

W takim akwarium z powodzeniem może pływać 5 samców i ok. 10 samic, ale wtedy sprawdzają się co najmniej dwa, trzy rewiry.

Opublikowano

Ja u siebie pozostawiłem właśnie samce alfa i beta, a pozostałą trójkę usunąłem. Dokupiłem też samicę i teraz mam układ 2+5.

Co do diety.. masz 2 pokarmy roślinne, ja dorzuciłbym coś na bazie mięska z oferty O.S.I albo Dainichi. Np. wybarwiający O.S.I. Vivid Color, O.S.I. Cichlid Flakes, Dainichi Ultima Krill. I raz w tygodniu jakąś mrożonkę, np. wodzienia.

Opublikowano

Z wybarwiajacych ma mi przyjść na dniach Tropical astacolor. Zamówię jeszcze coś z proponowanych na bazie mieska.

Jak karmić wobec tego przy takiej różnorodności pokarmów?

Opublikowano

Propozycja Marcina bardzo dobra, najlepiej kup wszystkie cztery pozycje, do tego jako pokarm dla wszystkożernych i fajnie wybarwiający mogę polecić NLS Cichlid Formula. Staraj się karmić w proporcjach 60/40...

Opublikowano
http://forum.klub-malawi.pl/czarne-kropki-pyskiem-t10136.html?t=10136 .Czytałeś to? Moje samice Saulosi kiedyś to miały .Ale po odstawieniu Kril Tropical kropki zniknęły . Może to był zbieg okoliczności? Nie wiem .Fakt ,że wtedy często grzebałem w zbiorniku i dawałem im w tygodniu dwa razy pokarm mięsny. Przestałem. Problemy zniknęły..ale to mógł być przypadek .Chociaż samiec Saulosi po podaniu mięsnego NLS też zawsze miał problemy .Teraz nie podaje i jest spokój.
Opublikowano

Tak, właśnie z tego wątku dowiedziałem się że może to być wynik stresu.

W wątku poruszana była możliwość przenoszenia kropek przez wodę ale okazało się to nie prawdą, nowe ryby w tej samej wodzie nie miały kropek.

Co do pokarmu to daje cały czas taki sam i jak się okazało w wątku karmię tylko roślinnym i powinienem bardziej urozmaicić o mięsny.

Opublikowano
Co do pokarmu to daje cały czas taki sam i jak się okazało w wątku karmię tylko roślinnym i powinienem bardziej urozmaicić o mięsny.

...ja zaprzestałem podawanie mięsnego jak pisałem wyżej i jest ok .A najgorsze jest to ,że w przypadku tych kropek są same sprzeczności. Może odezwie się Piotriola...On może wiele ciekawego powiedzieć.