Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Akwarium mam od kiedy pamiętam. Jak miałem 6 lat wujek szklarz podarował mi 70 litrowy zbiornik (stalowa rama i szkło wklejone na kit szklarski ;) ) i od tej pory z małymi przerwami ciągle coś pływa w pobliżu ;)

Moja przygoda z Malawi zacząła się kilka lat temu, niestety nie tak jak powinna. Posiadałem wówczas akwarium 80 litrowe, w którym zostały mi bocje i glonojady. Potem wizyta w centrym handlowym, oglądanie kolorowych rybek z dzieciakami i impulsywne zakupienie ładnych kolorowych rybek ( "poproszę 5 żółtych, 5 pomarańczowych, 5 w niebieskie paski pionowe i 5 w poziome" - wiem, że nie powienienem się przyznawać - nie byłem już wtedy najmłodszy ;) ). Bocje powędrowały do brata. Glonojady zostały z pyszczakami.

Potem poczytałem co kupiłem i po jakimś roku udało i się wymienić zbiornik na 240 litrowy. Niestety po trochu przez te parę lat Demasoni odpadły całkiem, został jeden samiec Maingano i jeden Yellow, natomiast Red-redy mnożyły się na potęgę i teraz mam przerybienie - coś około 20.

Już na etapie budowy domu zaplanowałem miejsce na akwarium 240 x 60 w podstawie w zabudowie oddzielającej kuchnię od salonu, ale budżet po przeprowadzce jest zazwyczaj nadwyrężony i plany zostąły odsunięte na bliżej nieokreśloną przyszłość. W końcu ta przyszłość nadeszła i zaczynam projekt z akwarium 240x60x65. Tym razem wszystko ma być przemyślane. Postaram się relacjonować w dziale DIY, przy okazji licząc na wasze dobre rady.

Póki co załączam fotkę obecnego zbiorniczka. Zbiornik jest widoczny z dwóch stron więc nie ma tła. W środku serpentynit, piasek kwarcowy, kryptokoryna. Filtracja JBL E1501 z gąbką, ceramiką i purigenem. Oświetlenie na zdjęciu to zimny LED - taśma w profilu aluminiowym, ok. 36W

Zbyszek

post-15617-1469572158649_thumb.jpg