Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...każda zmiana w tej chwili może zmienić cyrkulację. To fakt..ale warto pobawić się aby osiągnąć zadawalające efekty. Powiem tak; taki skimer o którym pisałem kosztuje prawie  100 zł. Jest to jakiś wydatek. Dlatego może warto jednak najpierw pokombinować z ustawieniami tego  co już masz. Dokup te rurki za kilka złotych  i kombinuj..Nie ma takiej możliwości ,że się nie uda. To tylko kwestia cierpliwości. A jeżeli faktycznie nie zadowoli to Ciebie to wtedy daj skimer:) Musisz sam tutaj się zdecydować.

Opublikowano

Ah, chyba zdecyduję się na ten skimmer, przyda się później w planowanej 720tce.

Tak czysto teoretycznie, czy do napowietrzenia akwarium wystarczy ruch tafli wody z wydmuchu filtra zewnętrznego na połowie długości akwarium? Pytanie samo w sobie głupie, bo gdyby nie starczył to rybcie by już nie żyły, ale tak sobie myślę że może mają niedostatecznie tlenu.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, eublefar napisał:

czy do napowietrzenia akwarium wystarczy ruch tafli wody z wydmuchu filtra zewnętrznego na połowie długości akwarium?

..wystarczy. Ale jak będziesz miał skimer to ta dalsza część lustra gdy będzie czysta bez filmu ułatwi jej napowietrzanie. Ale dla jasności..czym więcej powierzchni faluje tym lepiej.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano (edytowane)

Dzięki, człowiek myśli że wie wszystko a tu takie błędy :)

Wiem, przydałby się falownik ale żona by mnie raczej ukatrupiła :)

Edytowane przez eublefar
Opublikowano

skimmer zabił mi dzisiaj kotną samicę maingano:mad::mad: Teraz mam niepewne 1+3 :(

Firma eheim powinna pomyśleć o takich przypadkach i dać na zasys skimmera siateczkę ochronna... Właśnie teraz sam taką skleciłem i ryby już nie wpłyną d niego, natomiast żal mi że musiałem się o tym przekonać na samicy inkubującej :(

Opublikowano

Obecnie pokazała się udoskonalona kopia skimere Eheima, skimer firmy Sunsun. Posiada fabryczne zabezpieczenie przed zassaniem ryby, łatwo się czyści, ma o wiele lepsze przyssawki i kosztuje około 60 zł.

Wytapatalkowane