Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przejdź na podmiankę wody w akwarium co miesiąc ok 15%. Odstawisz sobie raz na miecha kilka wiader w domu na dobę/dwie i po sprawie. Ja na to przeszedłem i nie będziesz musiał robić żadnych instalacji na stałą podmiankę a jak coś się poblybra w niej to wtedy będzie klops. Masz wodę w kranie NO3 - 10 a ja mam taką w akwa. I mam stabilne akwa w którym nie podmieniam co tydzień a co miesiąc zaczynam i to około 15%. Uwierz że z NGBC możesz w akwa zejść nawet do NO3 - 5 i stale to utrzymywać ! Przemyśl to , to tylko moja propozycja ale zrobisz jak będziesz chciał :)

[300] Malawi

Opublikowano

Witam. Podepne się do tematu. Moje akwarium 480l w filtrze 2 litry matrixa i 4kg grys koralowego 250 ml purigenu.

No2 - 0

No3 - 10

Ph - 7,8

Kh - 15

Gh - 8

Chciałbym podnieść trochę Ph, nie wiem też czy te KH i GH są właściwe. Proszę o jakieś sugestie.

Wysłane z mojego GT-I9100

Opublikowano
A czy takie niskie GH nie wpływa jakoś negatywnie, starać się to jakoś podnieść?

Wysłane z mojego GT-I9100

Ja mam w z zbiornikach twardości ogólne na poziomie 5dGH i nie wpływa to w żaden negatywny sposób na pH. Ważniejsza jest tutaj twardość węglanowa/zasadowość a tą masz na odpowiednim poziomie. W jeziorze też woda jest miękka i zasadowa zarazem;)
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Wyniki po czyszczeniu akwarium i półtora tygodnia bez podmian.

Dzisiaj przez podmianą robiłem testy i jestem zadowolony:

NO3 40

NO2 0.025

Ph 7.8

NH4 niewykrywalne

kH 10

gH 14

Nie jest źle moim zdaniem, bo wcześniej miałem NO3->40 po podmianie, a teraz takie trzymało się do podmiany. Wymieniłem jakieś 60-70l wody, może jutro sprawdzę jak NO3 spadło.

Opublikowano

Witam

Dwa dni po zalaniu akwarium, 30 litrów wody z starego akwarium,wypłukana gąbka i dojrzały kubełek z ceramiką. Uzdatniacz sera aquatan. Parametry wody:

Ph 7.6

GH 26 (nie za twarda ?)

KH 16

N02 0

N03 w kranie 7 w akwarium 40 (test JBL)

Czy zrobić podmianę żeby zbić NO3 czy zostawić bez nerwowych ruchów czekać na N02? w akwarium żywej duszy.

Pozdrawiam