Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, akwarium zalane 10 marca, czyli 17 dni temu, baniak 120x50x40, oczywiście filtr używany wcześniej - hagen crystal flo 80 + aquael circulator 2000, dodane bakterie sera bio nitrivec, woda krystaliczna,test no2 - zoolek,ph - zoolek, test no3 - tropical.

Wyniki testów no2 - 0, test no3 - 30mg/l, ph 7,6.

Czy mogę wpuszczać już stopniowo upragnione pyśki ? ;)

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam, akwarium zalane 10 marca, czyli 17 dni temu, baniak 120x50x40, oczywiście filtr używany wcześniej - hagen crystal flo 80 + aquael circulator 2000, dodane bakterie sera bio nitrivec, woda krystaliczna,test no2 - zoolek,ph - zoolek, test no3 - tropical.

Wyniki testów no2 - 0, test no3 - 30mg/l, ph 7,6.

Czy mogę wpuszczać już stopniowo upragnione pyśki ? ;)

Pozdrawiam

Spróbuj w sposób sztuczny dołożyć amoniaku do akwarium (np. trochę wody amoniakalnej) i zobacz czy po 1-2 dniach zostanie wszystko przerobione na NO3. Jeżeli amoniak będziesz bardzo powoli przerabiany na NO3 to znaczy, że zbiornik nie jest jeszcze stabilny.

Na Twoim miejscu poczekałbym i po świętach zamówił rybki. Przez ten czas na spoojnie wybrał sobie docelową obsadę i wpuścił ją na raz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Minęło 18 dni od zalania, tak jak wcześniej pisałem dodałem z starego zbiornika 30l starej wody i wycisnąłem gąbki, "dojrzała" ceramika z kubełka. Bakterie startowe to sera bio nitrivec i Bactrozym. NO3 przy starcie akwarium wynosiło po miedzy 30-40. NO2 cały czas na poziomie 0. Cztery dni temu dolałem kieliszek uryny i troszkę nitrivec-u. Przez 3 ostatnie dni nie robiłem testów (nie było mnie w domu)

Dziś pomiary pokazały:

NO2-0

NO3- wzrosło do 80-100

Pytanie brzmi czy przez tak krótki okres ( 3 dni ) NO2 mogło zostać przerobione na N03?

dzięki i pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Minęło 18 dni od zalania, tak jak wcześniej pisałem dodałem z starego zbiornika 30l starej wody i wycisnąłem gąbki, "dojrzała" ceramika z kubełka. Bakterie startowe to sera bio nitrivec i Bactrozym. NO3 przy starcie akwarium wynosiło po miedzy 30-40. NO2 cały czas na poziomie 0. Cztery dni temu dolałem kieliszek uryny i troszkę nitrivec-u. Przez 3 ostatnie dni nie robiłem testów (nie było mnie w domu)

Dziś pomiary pokazały:

NO2-0

NO3- wzrosło do 80-100

Pytanie brzmi czy przez tak krótki okres ( 3 dni ) NO2 mogło zostać przerobione na N03?

dzięki i pozdrawiam

Jeżeli akwarium dojrzało biologicznie to nie ma problemu. W tej chwili przed dodaniem ryb musisz zbić NO3 poniżej 50 ppm.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak i to jak najbardziej mogło się tak stać. Często tak jest, że no2 jest dosyć wysokie po czym przychodzi taki właśnie moment gdzie no2 w ciągu kilku dni zostaje przerobione do wartości zerowej ( została namnożona odpowiednia ilość bakterii nitryfikacyjnych). Teraz dokonaj 30% podmianki ( wysokie no3) i możesz zacząć wpuszczać ryby.

• Dziękuję 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

akwarium (300l) pracuje od ok 6 tygodni, na start poszło ok 40l wody ze starego akwa oraz ceramika z używanego kubła. Po 2 tygodniach wpuściłem 9szt. neonów. Testy robiłem dzisiaj pierwszy raz:

Ph - 7,8 JBL

Kh - 14 JBL

Gh - 16 JBL

Nh4 -0,05 JBL

NO2 - 0 Salifert

NO3 - 10 Salifert

myślę, że najwyższy czas przekazać neonki komuś innemu i na ich miejsce wpuszczać kolejno pyszczaki