Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moze weipro TC-1000?, u mnie dziala juz ok poltora roku. jedyny mankament to trudnosc przy zdejmowaniu koszykow do czyszczenia.

pzdr

jas

Opublikowano

Pewnie "każda sroczka swój ogonek chwali" - więc i ja tak zrobię :wink: , u mnie od początku chodzi Aqua Szut - Senior -1000 i jak na razie jestem bardzo zadowolony, wkłady wypełnione ceramiką, czyszczenie, dojście do wkładów nie sprawia żadnych problemów (nawet u mnie, gdzie filtr jest zabudowany).

Opublikowano
Pewnie "każda sroczka swój ogonek chwali" - więc i ja tak zrobię , u mnie od początku chodzi Aqua Szut - Senior -1000 i jak na razie jestem bardzo zadowolony, wkłady wypełnione ceramiką, czyszczenie, dojście do wkładów nie sprawia żadnych problemów (nawet u mnie, gdzie filtr jest zabudowany).

popieram senior plus N 1000

Opublikowano

Zastanawiałem się nad tym AquaSzutem ale trochę mnie osłabiła ta ceramika. Z punktu widzenia posiadacza biologicznego kubełka jest to chyba niepotrzebny element w filtrze wewnętrznym.

Zastanawia mnie też kwestia czy nie kupić słabszego filtra. W końcu kubełek to też po części filtr mechaniczny.

Co do Wepipro to ma nominalny niezły przepływ (1200l/h) ale i nieźle prąd ciągnie (23W) :!:

Opublikowano

Ja tez dorzuce swoje trzy grosiki, moim zdaniem najlepszy filtr wewnetrzny to taki ktory ma odkryta, jak nawiecej gabke:P, jest np bez koszyczka, bo te (filtracja mechaniczna) sprawuja sie najlepiej, chodzi mi tu o stare ale jare filtry te z zielonej gabki i glowicy... poszukaj czegos takiego one wylapuja wszytskie smieci w akwa i te male i te duze...

Nowe filtry wewnetrzne z ceramika itp to dobre filtry, ale nam chodzi jedynie o dopelneinie filtracji, tej mechanicznej, a wiec filterek wew. ma wyssysac "kupki" resztki jedzonka itp itd.

Dlatego podkreslam najlepsze do Malawi (filtracji mechanicznej ) sa stare filtry gabkowe, ktorych nazwy nei pamietam, ale kazdy akwarysta wie o jakei mi chodzi :P

Zwykla gabka, brak koszyczka duze srednica ssaca-wciagajaca :twisted:

POLECAM !!

Opublikowano
Zastanawiałem się nad tym AquaSzutem ale trochę mnie osłabiła ta ceramika. Z punktu widzenia posiadacza biologicznego kubełka jest to chyba niepotrzebny element w filtrze wewnętrznym.:!:

i dobrze ze cie oslabila ;) filtr wew w malawi z regoly jest dopelnieniem kubla i w takiej konfiguracji powinien skupic sie na filtracji mechanicznej. gabka napewno bedzie lepsza niz ceramika

Zastanawia mnie też kwestia czy nie kupić słabszego filtra. W końcu kubełek to też po części filtr mechaniczny.

tu nie do konca sie zgodze, filtr mech powinien miec na tyle duzy przeplyw aby praktycznie cala woda przechodzila przez niego. w innym wypadku duzo syfu wciagnie kubelek. syf w kubelku oznacza czestsze czyszczenie wkladow, a to przeczy funkcjonalnosci filtra biologicznego. filtr wew czyszcze 2-3 razy w miesiacu (pod kranem), wklady kubelka 1-2 razy w roku.

Co do Wepipro to ma nominalny niezły przepływ (1200l/h) ale i nieźle prąd ciągnie (23W)

ten filtr polecono mi na czacie, ja nie mowie ze jest najlepszy ;) pisze tylko ze bylby odpowiedni do twojego akwa ;)

Opublikowano

Dzięki za wszelkie sugestie.

Zdecydowałem się i zakupiłem AquaSzut Senior Plus N1000. Wcześniej narzekałem, że ma ceramikę. Oczywiście skucha - nie ma jej w tej wersji (ma w wersji BIO). Zmyliła mnie instrukcja w pdf na stronie aquaszuta, gdzie piszą o ceramice (plik podpięty pod wersję bezceramikową). Albo to jedna instrukcja dla dwóch wersji ... Powiniennem się po wyglądzie połąpać, że tam tylko gąbka i zero ceramiki ...

• 3 tygodnie później...