Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po dłuższym czasie rozmyślania o przesiadce na większy litraż czas w końcu wcielić plan w życie.

Dotychczas maleństwo 112 litrowe z sporym przerybieniem.

Plan to 200x50x60 całość z 12mm szkła, front opti white reszta float - akwarium do zabudowy

Miejsce przeznaczone na szkło to salon, oświetlenie z okien pólnocnych, oraz od wschodu ale częsciowo osłonięte.

Stelaż już gotowy, jutro odbiór, szkło zamówione - czas oczekiwania 3 tyg.

Filtracja mechaniczna planowana na narurowcach, proszę pomóżcie co na biologa ?

Woda w kranie PH 7, filtr zmiekczający na wejściu GH 4, KH miedzy 15-20, N03 - 0, bardzo duża ilość fosforanów(test sery granatowy jak atrament). Dotychczasowy biolog Tetry 700, zasypany ceramika, bioballe, zeolit, phosmax - parametry praktycznie opanowane.

Czy jest sens zacząć zbierać wodę z podmian do nowego baniaka ?

Piasek z plaży z pobliskiego zbiornika, już przetestowany w starym akwa. Kolor cos pomiędzy szarym wpadającym w żółty, po oswietleniu powerglo wygląda bardzo ładnie.

Jest w nim jednak sporo większych kamieni takich około 8-10mm średnicy, przesiać czy zostawić tak jak jest ?

Skałki serpentynit, z roślinek nurzaniec.

Obsada :) o matko ile tego nazbierałem, komu co zbywało to przynosił, o dziwo funkcjonuje bez bitew. Na bieżąco wstawię fotki tego co pływa, czas zrobić selekcję.

Proszę o wasze rady

Opublikowano

Dlaczego nie oprzesz biologi również na narurowcu,dajesz korpusy z ceramiką za pompą i masz filtrację biologiczno-mechaniczną z głowy.

Opublikowano

Szczerze mówiąc to tak myślałem, całość filtracji jest wtedy super praktyczna w użytkowaniu.

W planach miałem dwa korpusy połączone równolegle z sznurkiem 100, potem pompa, następnie szeregowo ceramika, zeolit, phosmax, oraz sera silicate clear, całośc na obejsciu z regulacją przepływu. Wystarczy na taka ilośc wody ?

-- dołączony post:

Obsada dotychczasowa:

_DSC0270%2B1.jpg Labidochromis hongi ? 1x

_DSC0288.jpg to samo ? 1x

_DSC0284.jpg yelow 3x

_DSC0286.jpg pseudotrofeus acei 4x

_DSC0277.jpg red red ? 2x

_DSC0290.jpg nimbochromis venustus 2x

_DSC0279.jpg demasoni ? 1x

_DSC0280.jpg ? 1x

_DSC0282.jpg ? 1x

_DSC0283%2B1.jpg ? 1x

_DSC0287.jpg ? 1x

_DSC0292.jpg ? 2x

-- dołączony post:

Stelaż już jest, w weekend mała demolka wcześniejszej zabudowy

IMAG0303.jpg

Opublikowano

Sorry ale trafiłeś na wyprzedaż w osiedlowym, czy przygarniasz kropka ?

Obsada ni z gruchy ni z pietruchy, zajrzyj do działu z obsadami. Jak chcesz się dowiedzieć jakie to gatunki zapraszam do galerii.

Opublikowano

akwarium z historią, za młodych lat córka mi je załatwiła czyścikiem magnetycznym. Od tej pory czyszczę tylko czyścikiem do płyt ceramicznych, córka podrosłą i już do szkła się nie zbliża.

Obsada wiem, że do kitu. Tak jak pisałem przyjmowałem to co ktoś chciał do kanalizaji oddać.

Chciałbym zostawić moje acei i yelow.

Opublikowano

Tak podejrzewałem, ktoś pozbył się kłopotu a ty z dobroci serca teraz go masz :). Jak ja miałbym takie dobre serce, jak dzieciaki były małe, miałbym z 15 kotów i 10 psów ;).

Opublikowano

Pomyślałem nad takim schematem filtracji

IMAG0312.jpg

serce to pompa grundfos alpha 2 25-60, dwa wkłady sznurkowe 100u jako prefiltr, następnie za pompą spust wody, w filtracji biologicznej K3 - grys koralowy, K4 - sachem matrix, K5 - sachem matrix, K6 - purigen, za bypassem dolewka poprzez filtr 20u. Jakieś sugestie ? Myślałem nad umieszczeniem w K5 sera silicate zamiast matrixu.

-- dołączony post:

ktoś, coś doradzi odnośnie filtracji ?

zbierać wodę z podmiany do nowego zbiornika ?

Opublikowano

Przemyślałbym zamianę Purigenu na Purolite - mniejsze koszty mogą być.

Do dolewki dałbym jeszcze filtr węglowy, chyba, że masz 100% pewność, że wodociągi nigdy nie zastosują chloru lub chloraminy.

Acha, jako wkłady mechaniczne koledzy polecają gąbkę.

Pomysł też o miejscu na absorber PO4 ;)

Wysłane z telefonu