Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam na imię Dominik wiek 36 lat. Przygodę z akwarystyką zakończyłem w 2005 roku. Dziś wracam. Właśnie zalałem nowy baniaczek. Może słów klika o nim :

akwarium 240 litrów 120x40x50

biolog JBL e901

mechanik UNIFILTER UV 1000

grzałka 300W

piach 30 kg

kamienie prawie 60 kg rozbity głaz na drobniejsze

Obecnie czekam aż woda dojrzeje, zalany dzisiaj.

W związku z tym ,że wracam po kliku latach zastanawiałem się nad zakupem małych osobników i dokonać przerybienia, pozwoli to dokonać selekcji w późniejszym okresie. No i jest pewność że coś przeżyj

Myślałem o 4 gatunkach po 5 ryb (1+4)zastanawiałem sie nad yellow, saulosi, ..... no i właśnie nie wiem co by do mojego baniak jeszcze włożyć.

Proszę o pomoc i propozycje , co by pasowało kolorystycznie oraz pod względem diety i zachowania.

Zdjęcia baniaka poniżej proszę o ocenie i sugestie ,wszystkie porady i uwagi mile widziane.

post-15955-14695721426654_thumb.jpg

post-15955-14695721427159_thumb.jpg

post-15955-14695721427738_thumb.jpg

post-15955-14695721428384_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj, tak co do sugestii to tą konstrukcję po lewej stronie bym trochę zmienił ;) mianowicie ustawiłbym to jakoś naturalnie bo te konstrukcje wyglądają trochę sztucznie moim zdaniem, ustaw to bardziej naturalnie, a ryby i tak znajdą miejsce między kamieniami żeby stworzyć sobie kryjówki/groty, tak poza tym jest ok. Co do obsady to eljot już Ci napisał, musisz stworzyć nowy temat, a najlepiej odwiedź poprzez wyszukiwarkę pomysły obsad do zbiorników, znajdziesz tam wiele propozycji :)

Opublikowano

Bardzo ładny baniak.

Wygląda na to, że ryby będą miały kilka fajnych grot.

Ja tam bym niczego nie zmieniał ale każdy ma swój gust.

Pamiętaj, że to Twoje akwarium i to Ty będziesz je codziennie oglądał.

Opublikowano

Baniak fajny a co do saulosi i yellow jest ryzyko krzyżowania się gatunków ale to nie powód by nie łączyć...możesz np.maingano rdzawe lub perlmutt jest tego masa...

Opublikowano
a co do saulosi i yellow jest ryzyko krzyżowania się gatunków

Znasz przypadek takiej krzyżówki ?