Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ja też powoli się zbieram. Niestety musiałem wyciąć panele i położyć terakotę, ponieważ miałem dużo pianki pod panelami. To jest oryginalna szafka Aquaela Glossy. Na początku zwiozłem ją do stolarza i chciałem ją wzmocnić bo wygląda prowizorycznie. Stolarz powiedział że nie trzeba to odpuściłem. U mnie są dwie nóżki na środku jak na foto.

post-15859-14695721114384_thumb.jpg

post-15859-14695721115369_thumb.jpg

Opublikowano
Wstawiam jeszcze raz dokładniejsze zdjęcia. Przepraszam za post pod postem

Licho to wygląda.Bezwzględnie podeprzyj środek bo szafka ma tylko oparcie po bokach a na środku nic.

Ja mam tak jak na zdjęciu poniżej.

post-13817-14695721116912_thumb.jpg

Opublikowano
Panowie chyba nie oglądali wstawionego zdjęcia. Pod płytą dolną szafki jest podłużne wzmocnienie przez całą długość płyty, szafka nie wisi w powietrzu

;)

Opublikowano

odnosząc się do zaleceń przygotowałem już dwie nóżki aby podeprzeć środek, jedną nóżkę na szybko podłożyłem i podkręciłem, efekt był natychmiastowy - blat się podniósł i już jest tylko milimetrowa różnica.

Jutro od rana działam z szafką, zaopatrzę się jeszcze w dwie albo cztery nóżki. Zdejmę pusty zbiornik, wzmocnię blat szafki kątownikami metalowymi, od spodu przykręcę cztery nóżki aby podpierały środek szafki.

Dać jeszcze jakieś nóżki po bokach? np po dwie?czy jakoś inaczej to porozmieszczać?

Opublikowano
Generalnie najlepszym wyjściem jest danie po 3 nóżki pod każdą płytę nośną i będziesz miał spokój na zawsze.

Czyli w moim przypadku tylko mogę nóżki dać pod środkową płytę. To jutro dokupię jeszcze 2 nóżki.

Opublikowano

Generalnie lepiej by było gdyby te wzmocnienie było nie po długości a po szerokości szafki. Na pierwszym zdjęciu z lewej widać że od spodu szafki są nabite tzw. ślizgi. To też w sumie dzięki nim powstało ugięcie. Najlepiej było by je powyciągać tak aby płyta opierała się bezpośrednio na podłodze.

Witam. Ja też powoli się zbieram. Niestety musiałem wyciąć panele i położyć terakotę, ponieważ miałem dużo pianki pod panelami.

Ja zostawiłem panele nic nie wycinałem, pod nimi mam styrodur 5cm na to płyta osb 8mm pianka i panele i jakoś nic się nie dzieje.

Opublikowano

Przy okazji zapytam, czy trzeba coś dawać między szafkę i akwarium, dzwoniłem do firmy (dział sprzedaży producenta) i tam powiedziono mi że w zestawie nie ma i nie ma konieczności dawania. Ja jednak podłożyłem podkład pod panele 3mm i nie wiem czy to wystarczy, czytając inne posty. Akwarium 200 litrów podstawa 100 x 40.