Miszle Opublikowano 21 Lutego 2015 #1 Opublikowano 21 Lutego 2015 Witam. W związku że cały czas czytam i mam ogromny mętlik w głowie chcę zapytać dokładnie jakie testy mam kupić na start akwarium. Wiem że kropelkowe i JBL, ale chcę się dowiedzieć które i czy kupuje się je razem czy oddzielnie. Z tego co czytałem potrzebne będzie N03 N02 KH PH, lepiej to jest kupić w secie czy oddzielnie. Czy o czymś nie zapomniałem?
DonPempollo Opublikowano 21 Lutego 2015 #2 Opublikowano 21 Lutego 2015 JBL kup najważniejsze np PH no2 i no3 , jeśli chcesz zaoszczędzić pozostałe kup np zooleka np kh/gh nh3/4 czy po4. Nie polecam natomiast testu NO3 od sery bo to jest raczej wskaźnik a nie test... za duże przedziały między kolejnymi wartościami. 1
Miszle Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor #3 Opublikowano 21 Lutego 2015 Czyli jeszcze dodatkowo potrzebne jest gh nh3 nh4 po4?
Slawek-meszek Opublikowano 21 Lutego 2015 #4 Opublikowano 21 Lutego 2015 Na początek tak naprawdę potrzebne są następujące testy No2, No3, Nh4, Ph. To są podstawowe testy które powinieneś mieć przy stracie. I te test przydadzą się w dalszej hodowli. Pozostałe testy możesz iść z wodą do jakiegoś sklepu akwarystycznego i tam zrobią te testy za drobną opłatą 1
Miszle Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor #5 Opublikowano 21 Lutego 2015 I tego będę się trzymał - dzięki.
spiochu Opublikowano 22 Lutego 2015 #6 Opublikowano 22 Lutego 2015 Moim skromnym zdaniem nh4 jest zbędne bo w zasadzie jedyny moment kiedy mi były potrzebne to start akwarium. A już przy starcie na wodę amoniakalną to zupełnie nie wiem po co go stosować jak z góry wiadomo jaki będzie wynik Wysłane z telefonu
Slawek-meszek Opublikowano 22 Lutego 2015 #7 Opublikowano 22 Lutego 2015 Moim skromnym zdaniem nh4 jest zbędne bo w zasadzie jedyny moment kiedy mi były potrzebne to start akwarium. Jakbyś nie zauważył tak właśnie napisałem, że nh 4 jest potrzebne przy starcie. Choć nie ukrywam, że jak juz jest ten test w domu nie parz przydaje się potrzebny np gdy wzrośnie no2
Rekomendowane odpowiedzi