marcinparzych Opublikowano 18 Lutego 2015 #1 Opublikowano 18 Lutego 2015 Witam . Od niedawna zacząłem zabawę z pyszczakami. Posiadam zbiornik 240l Obsada to 5 red red , 7 Hongi , 7 Szerszeń, 7 Maingano. Rybki dopiero rosą a moje pytanie brzmi czy dokonać selekcjoi i jeśli tak to kiedy najlepiej. Jak rozpoznać samców od samic w tych gatunkach? Pozdrawiam
piotriola Opublikowano 19 Lutego 2015 #2 Opublikowano 19 Lutego 2015 Kolego jak dla mnie to do takiego zbiornika upchałeś zbyt wiele ryb, musisz poczytać o obsadach . Jeżeli ten ,,szerszeń" to Pseudotropheus crabro to dorośnie do 20 cm. Twój zbiornik pomieści dwa niewielkie gatunki a z reszty proponuję zrezygnować. pozdrawiam
RAI3 Opublikowano 19 Lutego 2015 #3 Opublikowano 19 Lutego 2015 Szerszeni niestety powinienes sie pozbyc najlepiej juz. Reszte bym zostawil i poczekal az bedziesz mogl wybrac samce i samice. Nie zgadzam sie z przedmowca ze tylko 2 gatunki mozesz zostawic. Jak rozpoznac ? Poczytaj poogladaj fotki.
yaro Opublikowano 19 Lutego 2015 #4 Opublikowano 19 Lutego 2015 Redzika w 240 l też słabo widzę. No ale crabro to już totalnie niedopasowana ryba do tego zestawu.
crav Opublikowano 19 Lutego 2015 #5 Opublikowano 19 Lutego 2015 O wiele za duży crabro http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=3311
marcinparzych Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor #6 Opublikowano 19 Lutego 2015 Kurcze to faktycznie z tym crabro nie przemyślałem sprawy(niewiedziałem że moze być aż tak wielki)' Zdaje sobie sprawe że bede musiał dokanać selekcji Jak narazie rybki sa około 2- 4 cm i sie dogadują ale czas pokaże Jeśli chciałbym zostawić jak największa ilosc, to lepiej wiecej kryjówek czy mniej?
Rekomendowane odpowiedzi