Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po długiej przerwie, niestety ja z obawą do Was Malawiści. Zamieszczam fotkę pęcherzyka powietrza jaki niedawno zauważyłem. Akwarium zalane od sierpnia 2014, 240l. Obawiam się trochę o mieszkanie. Co sądzicie? Obserwuje to od kilku dni, nie powiększa się, chyba. Akwarium mam od nowości firmy m****k. Nie wiem co robić. Miał/ma ktoś podobne pęcherzyki? Pozdrawiam

post-15145-14695720869964_thumb.jpg

Opublikowano

Nic się nie stało, akwarium jest bezpieczne od uszkodzeń mechanicznych. Czyli co radzicie? Z jednej strony boję się zalania, z drugiej nie chcę startować ze zbiornikiem od nowa, nie tyle co biologia, tylko ustawianie, dekorowanie, itd...

Opublikowano

A możesz dać jakieś lepsze zdjęcie? Skoro to nie defekt szyby to trochę nie jestem w stanie zrozumieć co się z tym silikonem stało.

Z drugiej strony jeśli się to nie powiększa to pewnie jest od początku. A jak jest od początku to już racze z tego powodu nie powinno puścić.

Opublikowano

Jutro zrobię lepsze fotki, teraz jestem poza domem. Mam taką nadzieję, że to nic poważnego. Sam zachodze w głowę skąd to się wzięło i od jak dawna tam jest. Defekt jest od strony ściany, gdzie rzadko zaglądam, bo jak :) No zobaczymy... Widzieliście podobne pęcherzyki w innych zbiornikach? Groźne takie rzeczy? Dzwoniłem do firmy my***k, Majster z produkcji mówi, że to nic groźnego, chciałbym mu wierzyć. ..

Opublikowano

Nie ma się co nakręcać... A czy ten pęcherzyk jest w miejscu łączenia szyb? I jeśli tak to czy od zewnątrz pomiędzy szybami widać jakąś dziurę w spoinie?

Ja obstawiam, że masz to od początku, tylko teraz dopiero zauważyłeś:)

Opublikowano

Hmm, jakby to opisać... Jak patrzę na to od frontu, to pęcherzyk jest jakby na dnie wzdłuż bocznej szyby, ma się wrażenie, jakby był on w szybie, ale to pewnie złudzenie. Od przodu na spoinie widać jakby główkę od szpilki, tak się błyszczy, tak jakby sylikon się rozszedl w tym miejscu. Trudno to opisać, postaram się jutro wrzucić kilka fotek. Obyś miał rację, że to drobiazg...