Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrym pomysłem jest również montaż modułów nas radiatorze który może służyć za górę obudowy. Wtedy montuje się wentylator bezpośrednio na radiatorze a obudowa może być w pełni szczelna.

Opublikowano

Podsumowując moje akwa, najlepiej gdyby były 2 oddalone od siebie na 5cm belki a w każdej po 4 sztuki białych led LG 5050 przeplatane niebieskimi ledami Samsunga. Długość belki mniej więcej po 15-20cm mniej z każdej strony niż bok akwa, czyli każda belka ok 60cm długości:)

Opublikowano

Każdy Ci doradzi jak jemu odpowiada. Sławek ma 11 LG chyba a ma akwa raz większe niż ja a ja mam 300 l i mam takich modułów 18 ;) A dokładam jeszcze z tego co się orientuję to Stan też ma ok 15 modułów a ma akwa 120x60 czyli 10 cm głębsze i wyższe niż ja a też coś wspominał że dołożył by.Ja się ciesze że mnie naprowadzili na to światełko bo jest super ;)

[300] Malawi

Opublikowano

Generalnie to jeszcze zapytam jak z tymi zasilaczami, bo jeśli np zrobię dwie belki i teraz w jednej podepnę wszystkie 7 modułów pod jeden zasilacz to czy taki 12W 1A mi to uciągnie?

Bo w drugiej belce chciałbym podpiąć osobno białe i niebieskie tak, żeby czasowy wyłącznik nie gasił mi tych 3niebieskich i żeby to one paliły się cały czas :)

Drugie pytanie to czysto techniczne jest. do końcówki paska dolutowuje gniazdo a pod nie podpinam zasilacz. Jak zabezpieczyć to wszystko przed skraplającą się wodą? czy po prostu gniazdo do podłączenia wyprowadzić za akwarium a miejsce lutowania jakoś uszczelnić?

Najlepiej to chyba będzie jak sobie kupię tych białych modułów trochę więcej i niebieskich także i sprawdzę jak to się będzie miało:) Myślę także czy w ogóle opłaca się zakładać czerwone..

Opublikowano

No to zrobisz jak będziesz chciał :) Ja bym zrobił jak Ci pisałem wcześniej z tym że Sławkowi mogło chodzić o dwa rzędy w odległości 5cm albo dwie oddzielne belki takie wąskie. Kabel łączący moduły jest dłuższy niż 5 cm więc możesz dwie belki mieć pod jeden zasilacz bo nie będziesz rozdzielał modułów tylko będą się łączyć tym kabelkiem.

[300] Malawi

Opublikowano
Sławek ma 11 LG chyba a ma akwa raz większe niż ja

Mam 16szt białych, po 8szt na belce, nie raz o tym wspominałem :-).

Każdy z nas ma inne gusta i oczekiwania. Dlatego są takie rozbieżności co do ilości. U mnie przy 16 szt białych i 10 niebieskich mam refleksy i wszystko co mi się podoba.

Co do belek miałem na myśli dwie belki jak napisałem w poście wyżej. Dlaczego?

Ano dlatego abyś miał możliwość regulacji i ustawienia sobie tego oświetlenia, jak Tobie będzie się podobało. Obawiam się że przy jednej belce z oświetleniem może być za ciemno przy szybie przedniej lub tylnej. Jeżeli będziesz miał takie wrażenie to po prostu rozszerzysz sobie belki. Ot takie małe zabezpieczenie. Co do długości belek, u mnie są one przez całą długość zbiornika a nie tak jak myślisz tylko tyle co długość oświetlenia.

Jeżeli zrobisz jak napisałeś tylko 60cm bo tyle chcesz to jak to zamontujesz? Chyba że masz pokrywę pod którą podwiesisz te belki

Po drugie mając taką belkę dłuższą masz możliwość ewentualnego rozbudowania i dołożenia większej ilości modułów. U mnie belki są pod pokrywą niezależne od niczego. Ściągając pokrywę oświetlenie zostaje. Tylko moja pokrywa jest z pcv spienionego

Osobiście zrobiłbym łączenie między belkami z małym zapasem przewodu. Zabezpieczysz to taśmą izolacyjną lub tak jak napisałem kolega Gubon88 termokurczliwą.

Całe główne oświetlenie czyli te 8 czy 10 białych i 6 niebieskich dałbym na jednym zasilaczu, który oczywiście powinien być po za akwarium. Drugie oświetlenie tzw dzienne zrobiłbym na drugim zasilaczy i do tego dwa wyłączniki czasowe. Polecam bo ja tak mam haha :-).

Masz już jakąś wizję ale zakup po 3-4szt więcej tych modułów, będzie w razie W. A jak będzie za mało do Twojej wizji to będzie jak znalazł :-)