Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Państwa.

To jest mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

Przeglądałem i czytałem sporo wątków jednak nie dało mi to odpowiedzi na pytanie jaki filtr mam zakupić zewnętrzny i wewnętrzny. Zbiornik ma 200 litrów. Prosiłbym o zaproponowanie konkretnych modeli - kubełkowy i wewnętrzny żebym mógł to zakupić i nie mieć rozterek czy mam wybrać ten czy tamten. Z góry za pomoc dziękuję.

Opublikowano

Wewnętrzny (mechaniak) np; cyrkulator Aquael 1000 l/h, kubełek np JBL e 901 lub tańszą wersję, a wcale nie gorszą HW 302. Przy kubełku na zasysie gąbkę załóż (prefiltr)

Opublikowano

U mnie na takim samym litrazu funkcjonuje JBL 1501 i jako mechanik Aquael 1000, zestaw ktory smiga z wysoka nadfiltracja biorac razem jedyne 30 Watt ;)

Opublikowano
Tak. Wystarczy.

A nie powinno dobierać się filtracji względem tego co mamy w akwa. ;) bo może tam pływać jedna ryba,ale może i 30szt. i czy wtedy potrzebujemy takiej samej filtracji ?

Miszle możesz określić obsadę? jeżeli nie to kupuj zawsze na wyrost czyli coś o przepływie 1200-1500l/h,co? to już napisane.

Opublikowano

Adam, masz 100 % racje.

Według mnie sam kubeł wystarczy jako biolog i mechanik w tym akwa. Dla mnie to przesada montowanie dwóch oddzielnych filtrów. Jeden dobry kubeł powinien obsługiwać wszystko. I to jest możliwe.

Ale wy to już bierzecie za herezje.

Opublikowano
Ale wy to już bierzecie za herezje.

Jaką herezje ? skąd takie odczucie?Mój post dotyczył Twojej odpowiedzi na pytanie które zadał wodzio12321 w poście nr.4 i nie ma nic wspólnego z postem nr.3-bo chyba o to Ci chodzi? ;) .