Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bakterie to on już ma - JBL Denitrol.

Użyj ich według instrukcji.

Sorry nie przeczytałem ostatniego postu.

Jak już wlałeś bakterie sery to niepotrzebnie wlewałeś siuśki bo ten preparat jest już z pożywką. Teraz uzbrój się w cierpliwość i pilnuj paramtrów.

Wysłane przy użyciu Tapatalka.

Opublikowano

Zgadza się, teraz co 2 dni zapisuj stan NH3, NO2 i NO3, na początku drgnie NH3, potem NO2, potem N03, a NH3 zacznie spadać. Po około 2 tygodniach NH3 i NO2 spadnie do 0 wtedy zarybiasz, po podmianie około 20% wody by N03 spadło najlepiej poniżej 50 mg/ (a nawet 20mg/l).

Opublikowano

Witam.

Nadal nic się nie dzieje jeśli chodzi o parametry wody.

kamienie to gnejs a żwirek to grys dolomitowy, natomiast w baniaku całość to ceramika.

Nie mam pojęcia czym zmiękczyć wodę(czytałem, że wodą destylowaną) i zmienić pozostałe parametry. Chyba, że po prostu brak mi cierpliwości. :D

proszę Was ludziska o pomoc bo nie wiem w którą stronę iść :rolleyes:

Może za mało dałem bakterii bo na butelce pisało że 10 ml na 25 litrów wody(butelka 40 ml) a sprzedawca powiedział, że ta butelka wystarczy na moje 300 litrów

Opublikowano

Zostaw jak jest, nie ma sensu na siłę zmieniać twardości, jeśli rybom to nie przeszkadza. A Ty zmniejszysz twardość, a co tydzień czy dwa robisz podmianę kranówką, więc znowu się bawić w twardość... Rybom najlepiej służą stabilne warunki.

Więc, zostaw wszystko jak jest, będzie dobrze. Z czasem jak nie będą się rozmnażać, to możesz podnieść ph zmieniając wkład do biologa. Ale raczej będzie OK. Byle stabilnie!

Opublikowano

dzięki za szybką odpowiedź.

No, troszkę sie uspokoiłem. :cool:

-- dołączony post:

Powoli zastanawiam się nad obsada akwarium i zastanawiam się czy można tak:

- Pseudotropheus

- Labidochromis caeruleus

- Cynotilapia afra

Jeżeli mogę mieć taka obsadę to w jakiej ilości samice i samce?

Przypomnę, że mam akwarium 300 l (120x50x50)