Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po wsypaniu go do akwarium nie podobał mi się wcale. Szarobure coś, które nie różniło się niczym od piachu z piaskownicy.

...mam taki sam .Ale to kwestia oświetlenia .Na mój piasek świeci Power Glo. No i oczywiscie woda . To wszystko zmienia potem wygląd tego piasku.

Opublikowano

I dobrze, też mam takie piasek 30kg robi wrażenie, a rybki pięknie kopią w nim!

Tylko pamiętaj, im jaśniejszy piasek tym bardziej w oczy rzucają się odchody, ja rozwiązałem to przez ustawienie dwóch cyrkulatorów, jednego z przodu i drugiego z tyłu, pchających wodę nad piaskiem. Tylko trzeba dobrać taką wysokość pomp, aby woda pchała tylko odchody a nie piasek. Do tego silny filtr mechaniczny i piasek czysty, jak masz dobrą cyrkulację!

Ja się ograniczam do cotygodniowego (w środę rano) zassania wężem 30-40 litów wody przy okazji z wierzchnią warstwą piasku, która się trochę zabrudza (ledwo zauważalne), piasek płuczę kilka razy i wraz z czystą wodą dosypuję do akwarium, mieszam i jest super :) Do tego czyszczę gąbkę mechanika, szyby itp. i po godzinie super :)

Opublikowano
...mam taki sam .Ale to kwestia oświetlenia .Na mój piasek świeci Power Glo. No i oczywiscie woda . To wszystko zmienia potem wygląd tego piasku.

Ja zakupiłem moduły led i nie wiem jak by to wyszło z takim oświetleniem. Ryzykować nie chcę i już po zalaniu akwarium stwierdzić, że to oświetlenie nie daje takiego efektu. Już zbyt wiele błędów popełniłem jako świeżak, więc nie mam ochoty na następne:D

Jeśli chodzi o cyrkulację to jest jakiś utarty schemat ustawienia czy dopiero montować jak ryby będą pływać w akwarium i zaczną "srolić"? Czy trzeba kupić cyrkulatory na 300 litrowe akwarium bo bez nich ani rusz czy poczekać z zakupem do wpuszczenia ryb i po obserwacji zdecydować?

Opublikowano
Jeśli chodzi o cyrkulację to jest jakiś utarty schemat ustawienia czy dopiero montować jak ryby będą pływać w akwarium i zaczną "srolić"?

...to nie do końca jest tak jak piszesz:) Fakt..często doradzamy coś co się powiela w naszych zbiornikach ale to tylko z tego względu na to ,że jest to sprawdzone . Generalnie zasada cyrkuluacji polega na tym ,że opływająca woda w akwa ma zamiatać brudy , mieszać ją i natleniać . A to czy wylot skierować w tę czy tamtą stronę to już jakby kwestia indywidualna w każdym akwarium bo przecież każdy ma inną aranżację a która ma bardzo duży wpływ na prawidłową cyrkulację:)

Co do sprzętu to skorzystaj z naszych rad. Co do ustawienia to tak jak sam napisałeś poczekaj na ryby i na kupska i metodą prób sam ją dobrze ustawisz.

Wrócę jeszcze na moment do piasku .Jak chcesz wcześniej się dowiedzieć jak piasek będzie wyglądał w akwa to warto ( o ile jest możliwość) wrzucić próbkę ( np. 1 kubek ) piasku i włączyć oświetlenie. A unikniesz wtedy rozczarowań bo uwierz mi ,że często on inaczej wygląda w wodzie i pod oświetleniem a inaczej na sucho:)

Opublikowano

Witam.

Po namyśle stwierdziłem, że do akwarium oryginalna pokrywa pasuje jak pięść do nosa ;)

Podjąłem się budowy pokrywy takiej jaka mi będzie pasowała. Przez tło węże idą troszkę inaczej i w oryginalnej obudowie nie mogłem ich dopasować tak jak chciałem. Po kilku godzinach zabawy ze spienionym pcv wyszło mi takie coś. Myślę , że jak na pierwszy raz całkiem ok to wszystko wyszło. Zamontowałem w obudowie włączniki oświetlenia (osobno białe led a osobno RGB ), oraz termometr lcd.

post-15808-1469572124652_thumb.jpg

post-15808-14695721265357_thumb.jpg

post-15808-14695721270297_thumb.jpg

Opublikowano

GRATY !!!

Pięknie to zrobiłeś, a może lepiej sterowanie oświetleniem byś zamontował, elektroniczny timer od 25zł w obi :) Nie zawsze jesteś w domu a światło włączyć i wyłączyć trzeba.

Opublikowano
GRATY !!!

Pięknie to zrobiłeś, a może lepiej sterowanie oświetleniem byś zamontował, elektroniczny timer od 25zł w obi :) Nie zawsze jesteś w domu a światło włączyć i wyłączyć trzeba.

Dzięki. Nie za bardzo kumam co i jak z tym sterowaniem. Może jakiś link można prosić takiego urządzonka?

Przy okazji zapytam się o rozmieszczenie modułów led. Tak może być, czy to raczej indywidualne ustawienia metodą prób i błędów?

Żółte to moduły białe a niebieskie RGB

post-15808-14695721275177_thumb.jpg