Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bez sensu ... zapomnij o roslinach ...

Spróbować - zawsze można.

Wyjdzie - to wyjdzie, jeśli nie - to nie.

Ktoś ma rękę do tego, albo jej nie ma.

U mojego znajomego zwartki (C. Aponogetifolia ) rosną jak szalone w towarzystwie Aulonocar, L. c. "Yellow" i M.e.red red.

U mnie te same zwartki i Vallisneria w towarzystwie demonów czują się świetnie - i to już podkreślałem wielokrotnie.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Spróbować - zawsze można.

Wyjdzie - to wyjdzie, jeśli nie - to nie.

Ktoś ma rękę do tego, albo jej nie ma.

U mojego znajomego zwartki (C. Aponogetifolia ) rosną jak szalone w towarzystwie Aulonocar, L. c. "Yellow" i M.e.red red.

U mnie te same zwartki i Vallisneria w towarzystwie demonów czują się świetnie - i to już podkreślałem wielokrotnie.

Oczywiscie , ze mozna sprobowac , dlaczego nie. Tylko trzeba wziasc pod uwage :

- Rosliny powinny byc minimum 1-2 miesiace przed rybami aby sie porzadnie ukorzenily .

- Powinny byc posadzone w miejscach gdzie ryba ich nie wykopie .

- Biorac tylko i wylacznie nie smaczne dla danego gatunku .

Jak sie koledze uda i podoba ... powodzenia .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No u mnie velisneria przegrywa juz z kretesem. Wiekszosc lisci wygryziona przez Saulosi. Zostaly resztki ktore chyba wyciagam.

Opublikowano

U mnie nurzańce się nie sprawdziły.

Ryby traktują je jako przekąskę pomiędzy posiłkami.

Niestety nawet Anubiasy (małe) są strasznie obgryzione.

Średni się jakoś trzyma.

Ostatnio kupiłem Kryptokorynę karbowaną i jest trochę poobgryzana ale do ostatecznej dewastacji jeszcze daleko.

PS. Posiadam 5 cm ryby Saulosi oraz Rdzawe.

Opublikowano
No szczerze powiem że te kilka listków spiralisa robi gigantyczną różnicę na plus jeśli chodzi o moje odczucia estetyczne, więc dla mnie warto próbować.

Moja przygoda z roślinami w Malawi i Tanganice jest zupełnie innego rodzaju - walczę z zarastaniem całego zbiornika nurzańcem co też mnie razi estetycznie.

8782d3ce46742b2amed.jpg

Mimo że tropheusy to typowi roślinożercy jeśli tylko nie wyrywają roślin z korzeniami a koszą jak kosiarki to i tak nie mają szans z nurzańcami wygrać - ale to się stało po zastosowaniu "atramentu"

Przedtem ryby wygrywały swobodnie tą walkę.

Opublikowano

A może się ktoś z Was kto stosował "Atrament" wypowiedzieć jak po tym specyfiku zachowywały się Anubiasy? Czy były jakieś zmiany na lepsze/gorsze po zastosowaniu? Pytam bo na dniach przyjedzie do mnie ten PO4 killer a anubiasy są i będą ważna częścią mojego akwarium ;)

Opublikowano
A może się ktoś z Was kto stosował "Atrament" wypowiedzieć jak po tym specyfiku zachowywały się Anubiasy? Czy były jakieś zmiany na lepsze/gorsze po zastosowaniu? Pytam bo na dniach przyjedzie do mnie ten PO4 killer a anubiasy są i będą ważna częścią mojego akwarium ;)

Przecież anubiasy mają korzenie w wodzie a w wodzie jest 0 . Cały PO4 ląduje w piasku i na podłożu

Przecież wyrażnie pisałem że po zastosowaniu "atramentu" nurzańce rosną jak dzikie a anubias zdycha.

Opublikowano

A co w przypadku w którym zasadzone anubiasy na skale, korzeniami sięgałyby aż do piasku, miało by to szanse?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@MavNZ

Dlaczego tak sceptycznie wypowiadasz się o roślinach w Malawi. One po prostu tam są. Takie są fakty. Gdzie mogą, tam rosną. Gdyby nie było tych głazów, to by rosły na ich miejscu. Oczywiście do odpowiedniej głębokości.

• 2 lata później...
Opublikowano

Co myślicie o kryptocorynach? mam na razie myśli o tych takich dłuuugich zwartkach. Zasadziłbym je do płaskich białych koszyków plastikowych, a zasypał je jakimś drobnym żwirkiem/od biedy piachem jeśli jej nie przeszkadza. Do tego zaaplikowałbym kulki gliniane lub jakieś inne tabletkowe wspomagacze podłożowe.