Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście lubię w akwarium rośliny i nigdy nie miałem z tym większych problemów do czasu założenia Malawi :D

Anubiasy były bezpieczne do czasu totalnego zdewastowania Nurzańców przez Rdzawe. (czytałem, że ich rośliny nie interesują ale moje widzą tylko bar sałatkowy ;))

Kilka dni temu kupiłem nowy komplet Nurzańców i już są poszatkowane. Właściwie już bardziej zaśmiecają niż stanowią ładne dla oka uzupełnienie.

Zastanawiam się jeszcze nad próbą z Kryptokoryną - podobno posiada niesmaczne liście.

Powoli akceptuję fakt, że rośliny i nasi podopieczni to nie jest dobre połączenie.

Na osłodę kamienie ładnie porosły delikatnym nalotem zieleni :D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dobrze, ze zrezygnowałem z rdzawych za namowa Harisimi :)

Nolan, zgadza się, ale nie zgodzę sie Stwierdzeniem:

Powoli akceptuję fakt, że rośliny i nasi podopieczni to nie jest dobre połączenie.

A nie lepiej brzmi:

"Powoli akceptuję fakt, że rosliny i niektorzy nasi podopieczne to jest niedopuszczalne dla roślin połączenie" :)

Jak napisał Harisimi i inni tu i w innych wątkach: najważniejsza jest obsada i parametry wody.

Dzięki za link. Z tego co pamietam to juz mi w łapska wpadł ale z chęcią jeszcze raz przeczytam.

Tak, to drugie zdjęcie jest na prawdę OK. Skaly I roślinki a nie rosliny i skaly :)

Opublikowano

U mnie bardzo ładnie trzymał się przez kilka lat lotos, ten z tymi czerwonobrązowymi liśćmi, podczas gdy inne rośliny padały, tyle, że niezbyt naturalnie wygląda ta roślinka w malawii, no i jest dość duża...miałem wtedy auratusy, johanni i callainos, i gruzowisko z wapieni

Opublikowano

Na temat roślin w twardej i zasadowej wodzie powiem z własnego doświadczenia , że jest to możliwe. Przerabiałem zbiornik z wodą kranową o parametrach Ph 8 , gH 16 , kH 8. Akwarium gęsto obsadzone zwartkami ( kilka gatunków ). Rosły bardzo dobrze przy oświetleniu 78W w akwarium 240 l. Problem był taki , że systematycznie spadało kH do 3 i Ph do 7,3. Woda przez cały czas była uzupełniana kranówką. Podmiany co dwa tygodnie. Dlatego rośliny w Malawi jak ktoś chce mogą być , ale bardzo mało. Pozdrawiam

• Dziękuję 1
Opublikowano

Osobiście nie zauważyłem pogarszania się kondycji roślin ze względu na parametry wody.

Moje pyski za to demolują każdą roślinę jaką posadzę.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Pisałem ze trawa na pierwszym planie mi sie nie podoba.... Ale akurat tutaj wyglada jak dzika dzicz... Cudownie :). Szkoda ze to juz przeszłość.

Ale co tam widzé drapieżniki.... Co się stało z roślinami?

Opublikowano
miałem i ja kiedyś zielono... aż pewnego dnia....samo znikło

i ja miałem podobnie, rosło, rosło, aż przyszedł piękny dzień i się skończyło, przestało rosnąć w momencie, marniało, gniło, szpeciło i dodatkowej roboty dokładało. Nawozy nic nie dawały, poza standardowymi parametrami nie mierzyłem reszty.

• Dziękuję 1
Opublikowano

do dziś nie wiem co się stało...teorii oczywiście mam kilka, ale żadna udowodniona wiec nie będę fantazjował...było było i znikło ott. Tak to akwarium zakładałem z myślą o drapieżnikach, a że naczytałem się że dimidio lubią w zielonym popływać, a i zonie bardziej to pasowało to tak było...