Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój baniak dojrzewa a ja zacząłem rozglądać się z nowymi mieszkańcami. Jak w tytule lekko ponad 600l i ja zielony jak chodzi o malawi. Z akwarystyką mam do czynienia kilka lat, jednak w mniejszej skali. Potrzebuję od was porady nakierowania na gatunki, czytam tematy na forum i im więcej czytam tym mniej wiem i dlatego zwracam się do was o pomoc. Zależy mi na gatunkach wszystkożernych i roślinożernych. Chciałbym również aby akwarium pozostało, że tak powiem niedorybione:D Nie ukrywam, że patrze raczej na te tańsze gatunki (głupio popełnić błąd początkującego i zabić "kilka" ryb po kilkadziesiąt PLN każda).

Opublikowano
i czym klejone

Nie wiem co w tym śmiesznego? Samo 600l nic nikomu nie mówi.

Z tego co kojarze to autor wątku ma 195x50x70.

Generalnie polecam obsadę kolegi Burbon Kid

Labeotropheus trewavasae Chilumba 1+3, Metriaclima sp zebra Maison Reef 1+4, Metriaclima msobo magunga 1+5, Pseudotropheus Acei 2+6, Pseudotropheus demasoni 10st.

Choć nie ukrywam abyś może spojrzał w kierunku non mbuna

Sciaenochromis fryeri iceberg

Protomelas Taeniolatus Boadzulu

Placidochromis electra

Copadichromis ivory

Aulonocara Otter Piont

Labidochromis caeruleus yellow

Opublikowano

Obsadę zacząłbym od Demasoni i któregoś z Labeotropheusów Trewavasae (kulfonów). Do tego dodałbym jakiś 3 gatunek, który Ci się podoba i na tym poprzestał. Za jakiś czas coś najwyżej dołożysz ;)

-- dołączony post:

Wymoderowałem OT. Proponuje skupić się na temacie.

Opublikowano

Wymiary 190x50 i wysokie na 70cm. Czy mogę liczyć na informacje dlaczego taka a nie inna obsada. Na co zwrócić uwagę gdy zechcę dobrać coś od siebie

Opublikowano

Moja propozycja jest taka - zanim zbiornik dojrzeje - usiądź sobie wygodnie przed kompem i wejdź na bazę ryb KM. Na kartce pogrupuj je wg kat wszystkożerne i roślinożerne raz agresja. Następnie wejdź na album KM i pogrupuj kolory. Zweryfikuj wszystko na You Tube ( tam na filmach widać rzeczywiste barwy samców i samic ). Wykreśl co Ci się nie spodoba i wstępna baza gotowa.

A błędy... dzięki m.in. KM możesz je ograniczyć, ale i tak ich nie unikniesz. Powodzenia.

Opublikowano
Moja propozycja jest taka - zanim zbiornik dojrzeje - usiądź sobie wygodnie przed kompem i wejdź na bazę ryb KM. Na kartce pogrupuj je wg kat wszystkożerne i roślinożerne raz agresja. Następnie wejdź na album KM i pogrupuj kolory. Zweryfikuj wszystko na You Tube ( tam na filmach widać rzeczywiste barwy samców i samic ). Wykreśl co Ci się nie spodoba i wstępna baza gotowa.

A błędy... dzięki m.in. KM możesz je ograniczyć, ale i tak ich nie unikniesz. Powodzenia.

Rozsadna rada choc nietypowa jak na to forum bo nie ma nic o saulosi i sprengerae