Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Używam w tej chwili w akwarium o wymiarach 120x50x40 filtra HW302 jako biologia i głowicy Atman 203 jako mechanika. Za chwilę zmieniam akwa na odrobinę większe 120x50x50.

Znalazłem na strychu od dawna nie używany filtr tetratec ex600, postanowiłem sprawdzić czy działa i okazało się że cieknie z klem zaciskowych.

Wymieniłem uszczelnienia i działa super.

Co sądzicie o użyciu go jako skimmera, do środka kilka gąbek, i purigen?

Może macie inne propozycje? Pływa mi film zanieczyszczeń na powierzchni wody mimo że ruch wody olbrzymi przez Atmana, stąd pomysł skimmera.

Opublikowano

korzystałem kiedyś z Atman 203 dawno temu w zbiorniku 120x40x50 i nie byłem z niego zadowolony zostawiał dużo na powierzchni wody , albo może masz źle ustawiony wylot ,poleciłbym Ci przerzucić się na Turbo 2000 ,wtedy skimmer z tetry będzie zbędny. Przynajmniej tak było w moim przypadku ,niby ten sam przepływ a turbo chodzi o wiele ciszej i silniczek jest mocniejszy.

Opublikowano

Dokładnie, Atman ma duże wibracje i jest głośny. Dziś dostałem do testu głowice vp-101 - robi przyzwoitą cyrkulację wody.

A co myślicie żeby tetratec ex600 robił za mechanika, atmana wyjąć, vp101 do cyrkulacji wody? Tetratec nie będzie miał zbyt małego przepływu?

Opublikowano
Dokładnie, Atman ma duże wibracje i jest głośny. Dziś dostałem do testu głowice vp-101 - robi przyzwoitą cyrkulację wody.

...to jest kwestia przyssawek .Aquael 2000 przy złych przyssawkach też głośno pracuje. Muszą być założono po prostu przyssawki z tzw. amortyzatorami ( są dłuższe i odpowiednio ponacinane) .Sam się o tym przekonałem montując zwykłe do Aquela 2000 i do Atmana.

VP-101 sam z siebie nie zrobi Ci cyrkulacji bo nie zasysa wody..on jest tylko elementem całej cyrkulacji w akwarium pchając masy wody. A wcześniej wymienione pompy będą Ci ssały wodę i przy odpowiednim ustawieniu również brudy no i oczywiście będą pchały masy wody . Falownik o którym mówisz będzie Ci wspomagał cyrkulację ale przy odpowiednim ustawieni filtrów i aranżacji może po prostu okazać się zbędny .Jest to też jeszcze kwestia długości dna

-- dołączony post:

A co myślicie żeby tetratec ex600 robił za mechanika,

..jak dla mnie przy przepływie 630l/h nie bardzo go widzę jako sprawnie działający filtr mechaniczny. Jako biolog ok.

Opublikowano
. ..jak dla mnie przy przepływie 630l/h nie bardzo go widzę jako sprawnie działający filtr mechaniczny. Jako biolog ok.

Są jeszcze dwie opcje:

1) Mam jeszcze kubełek HW - aktualnie biolog,ma przepływ 1000L/min - mógłbym przenieść złoże do Tetry i wówczas użyć HW jako mechanika.

2) Użyć kubełek Tetry tylko jako pojemnika...zasys kubełka do akwarium, wylot kubełka podłączyć pod zasys Atmana i tym sposobem miałbym przepływ Atmana przez kubełek tetry.

Co myślicie o takiej kombinacji?

Opublikowano

150x60x50 ok 450l, chciałbym miec tylko filtry zewnętrzne, ssanie za tłem strukturalnym , oczywiście w tle odpowiednie otwory..... jaka przepustowośc musze mieć , żeby było ok i krytaliczna woda ?.... na razie mam tylko kubeł tetry 1200