Jump to content

Recommended Posts

Posted

heh w pracy zadano mi dzisiaj pytanie na ktore nie znalem odpowiedzi:

jako ze duuzo mowie o rybach (jeden kolega z pracy po miesiacu gadania kupil sobie 250l i teraz sam gada :P )

natomiast inna osoba pyta: "no dobra, (tkwilismy juz w glebokiej konwersacji nad wyzszoscia ryb nad psem,kotem itp) mowisz trzeba wyłączać światło, włączać no i ryby sobie idą spać gdy gasisz światło i wstają rano jak jest dzien albo jak włączysz światło.

a co bedzie jak nie wyłączysz światła przez tydzień powiedzmy ? "

no i jak to jest ? ryby sie zamęczą? czy beda spac przy zapalonym swietle ?

Posted

Sprawa ta była już poruszana na forum - wspomniał o tym Harisimi

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.p ... t=%B6pi%B1

Ja też często zastanawiam się, czy moje długie siedzenie w nocy do 24-1 w nocy nie ma wpływu na kondycję ryb. Dotychczas nie zauważyłem negatywnego wpływu. Ciekawe ile ryby powinny spać..? Pewnie jednak zgodnie z rytmem dnia i nocy, czyli od naturalnego zmroku do brzasku. Myślę więc, że sztuczne światło do 24 tak jak u mnie nie jest dla nich najlepsze. Ale z drugiej strony właśnie wieczorem na nie najmilej popatrzeć.

Pozdrawiam

Posted

Powinny moim zdaniem funkcjonowac według normalnego cyklu jak najbardzie przyblizonego do tego co mają w naturze, zresztą jak już napisano kilkakrotnie wątek był omawiany. Natomiast co bym odpowiedział gdyby ktoś pytał mnie jak się rybięta by czuły gdybym świecił im non stop przez długi czas, odpowiedział bym koledze, że tak samo jak on w małym pomieszczeniu z solidnym światłem włączonym non stop... i tyle